Вашингтон планира да спре част от чуждестранната военна помощ, предназначена за Египет, и да я пренасочи към други държави, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на източници, близки до въпроса.

Свързани новини

15.09.2023 17:09

САЩ ще пренасочат милиони долари военна помощ към Тайван: WSJ

Видян 807 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон планира да спре част от чуждестранната военна помощ, предназначена за Египет, и да я пренасочи към други държави, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на източници, близки до въпроса.

Според изданието администрацията на Байдън е уведомила Конгреса, че ще спре 85 млн. долара военна помощ за Египет, която е била обвързана с освобождаването на политическите затворници. Вместо това се съобщава, че тези пари ще бъдат пренасочени към Тайван и Ливан, като 55 млн. долара ще бъдат предоставени на Тайпе, а останалите 30 млн. долара - на Бейрут.

WSJ също така твърди, че някои американски законодатели настояват за спиране на допълнителна условна помощ в размер на 235 млн. долара на фона на призивите да се накаже Кайро за предполагаеми нарушения на човешките права.

Миналия месец група от 11 демократи от Комисията по външни работи на Камарата на представителите призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да спре цялата условна помощ за Кайро в размер на 320 млн. долара. Те "признаха историческите, дълбоко вкоренени двустранни отношения между САЩ и Египет", но заявиха, че са "силно обезпокоени" от съобщенията за постоянни и продължаващи системни нарушения на правата на човека в Египет.

Условната помощ, обвързана с положението с правата на човека в Египет, е само малка част от общата сума от 1,3 млрд. долара, която страната получава всяка година от САЩ под формата на военно финансиране.

По-късно обаче CNN съобщи, че администрацията на Байдън очевидно е заявила, че въпреки това ще позволи на Кайро да получи достъп до 235 млн. долара. Високопоставен американски служител съобщил на медията, че държавният секретар Антъни Блинкен "е преценил, че е в интерес на националната сигурност на САЩ да се откаже от някои условия, свързани с правата на човека", и да позволи парите да отидат в Египет.

Вашингтон продължава да оказва военна подкрепа на Тайпе на фона на нарастващото напрежение в Тайванския проток. Миналия месец Белият дом даде зелена светлина за безпрецедентен трансфер на оръжия на стойност 80 млн. долара за Тайван по програма, която обикновено е запазена за суверенни държави, с цел "укрепване" на възможностите за самозащита на острова. През същия месец САЩ одобриха и продажбата на модерно оборудване на стойност 500 млн. долара за тайванските изтребители F-16, проектирани в САЩ.

Продажбите на оръжия на Вашингтон за Тайван възмутиха Китай, който смята острова за неотменима част от своята територия и претендира за правото да си върне района със сила, ако се наложи. Пекин настоява, че чуждестранните оръжейни сделки с Тайван нарушават неговата политика на единен Китай и представляват намеса във вътрешните му работи.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог