Свързани новини

25.11.2011 15:29

Сергей Станишев оглави Партията на европейските социалисти

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този пост е голямо признание за България и израз на доверие към БСП. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред български журналисти в Брюксел, след като беше избран за председател на ПЕС до следващия конгрес на организацията в края на ноември догодина. Лидерът на БСП изтъкна, че новият пост дава възможност да бъде свършена повече работа за България в европейските институции. От друга страна това е израз на доверие и подкрепа за свършеното в БСП, за модернизацията на партията и за работата на Станишев като неин лидер. „Когато през 2003г. и 2004г. идваха мисии на ПЕС, които буквално ни изпитваха, тогава се борехме за членство и дори не можех да си мечтая, че българин ще бъде предложен за лидер на ПЕС”, сподели Станишев. Той беше категоричен, че БСП е негова кауза и ще продължи да работи за това партията да става все по- силна опозиция и гласът й да се чува. „Защото правителството на ГЕРБ разбира само от натиск отвън и отвътре”, добави Станишев.
Като първи свой приоритет новият лидер на ПЕС изтъкна преодоляването на кризата и формулирането на алтернативни политики от европейските социалисти. Станишев заяви, че ще продължи политиката, започната от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен в тази посока и до следващата есен ПЕС ще работи за формулирането на икономическа и социална алтернатива на политиката на десните правителства в ЕС. Според лидера на БСП днес Европа се намира в погрешните ръце. По думите му политиката, която водят десните правителства на национално и на европейско ниво, не решава проблемите на кризата, а ги задълбочава. Станишев отбеляза, че цената на кризата я плащат обикновените граждани, а не тези, които я създадоха.
Като втори приоритет Станишев изтъкна работата на ПЕС за отстояването на основните демократични ценности. По думите му настоящата криза не е само икономическа и социална, но и криза на демократичните ценности на Европа. Лидерът на БСП напомни, че за съжаление последните избори в България са показали, че и в страната ни се нарушават демократичните права.
На следващо място Станишев открои значението на солидарността между партиите от ПЕС с оглед на предстоящите избори. Той обеща до конгреса догодина на продължи обновлението в ПЕС.
Сергей Станишев получи предложението за високия пост лично от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен. По- рано днес Расмусен с усмивка коментира, че сега българският премиер, за да получи подкрепата на ПЕС - например за членството на България в Шенген, не трябва да идва в Брюксел. Достатъчно е Бойко Борисов да се разходи до „Позитано” 20. Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че изборът на Сергей Станишев е признание първо към него като лидер и после към БСП и към България. „Винаги сме лобирали за влизането на България в ЕС, за разлика от други, които правиха трикове”, добави Шулц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата