През изминалата седмица американското разузнаване подхранваше медийните спекулации, че Русия вече е разположила в орбита антисателитни оръжия, може би дори ядрени, или че планира да го направи в близко бъдеще.

Свързани новини

23.02.2024 10:02

Шефът на НАСА се надява на мир в космоса с Русия

Видян 398 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се надяват да продължат дългогодишното си мирно сътрудничество с Русия в космоса, заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън в отговор на твърденията на Вашингтон за ядрените оръжия на Москва в орбита.

Нелсън разговаря със CNN преди очакваното кацане на американската лунна сонда на южния полюс на Луната. Запитан в един момент за упоритите слухове от анонимни шпионски източници, той посочи дългата история на мирните космически изследвания на САЩ с Русия.

"Позволете ми да кажа, че имаме международна космическа станция там горе, имаме 15 международни партньори и Русия е един от партньорите", каза Нелсън пред кабелната мрежа. "Сътрудничеството с Русия датира от 1975 г., мисията "Аполо-Союз", и оттогава си сътрудничим с Русия по мирен начин. Построихме заедно космическата станция. Управляваме я заедно. Но искаме това да продължи, не искаме тези други въпроси - които са всичко друго, но не и мирни - да ни пречат."


През изминалата седмица американското разузнаване подхранваше медийните спекулации, че Русия вече е разположила в орбита антисателитни оръжия, може би дори ядрени, или че планира да го направи в близко бъдеще.

Руският президент Владимир Путин, Кремъл и руското министерство на отбраната категорично отхвърлиха подобни обвинения, като се позоваха на договорите, които забраняват въоръжаването на космоса.


Нелсън, бивш американски сенатор, който през 1986 г. действително летя с космическата совалка, отбеляза също, че Договорът за космическото пространство от 1967 г. забранява разполагането на ядрени оръжия в космоса.

"Всичко, което застрашава съществуването на мирното използване на космоса, е в ущърб на това, което се опитваме да направим", каза той пред CNN.

Още през август 2022 г. руският посланик в САЩ определи сътрудничеството в областта на космоса като една от малкото останали "трохи" от отношенията между двете страни. Оттогава Русия преустанови участието си в Договора за контрол на стратегическите оръжия, изтъквайки санкциите на САЩ и намерението им да "стратегически разгромят" Москва в Украйна.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей