Свързани новини

17.01.2011 16:45

Ще позволят ли приходите на Софийска вода да се запази темпът на подобрения и инвестиции през 2011?

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-доброто качество на ВиК услугите и опазването на природата се осигуряват чрез цената. Дружеството има желание да поддържа нивото на инвестиции и през 2011 г.  на над 50 млн. лв. Общо 104 милиона лева е инвестирала Софийска вода през 2009 и 2010 г. в проекти за подобряване на водоснабдителните и канализационните услуги и пречистване на водата. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предварително е одобрила цената на ВиК услугите.  Въпреки увеличението, цената им в София остава сред най-ниските за страната. Инвестиционната програма на дружеството за тези две години е част от планираните капиталови разходи в размер на 240 млн.лв. за периода на петгодишния бизнес план 2009-2013 г. За да започне реално инвестиционната си дейност  през 2011 г., както и експлоатацията на новоизградени по проекти на програма ИСПА съоръжения, Софийска вода трябва да получи от ДКЕВР одобрение на цените за ВиК услугите за всяка следваща година. Увеличението от 6,25% на комплексната цена, което беше обявено от ДКЕВР може да осигури инвестиции в размер на 41 млн.лв. през годината. То означава още 5 стотинки на кубически метър вода за водоснабдяване, 2 стотинки за канализация, и 1 стотинка за пречистване. В момента Софийска вода АД е в преговори за по-високи цени с 12-15 %, като исканото увеличение е свързано главно с услугата по пречистване на отпадъчните води. В предложеното от ДКЕВР увеличение  от 6,25% не са включени възникващите експлоатационни разходи на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, след предстоящото въвеждане в експлоатация на третично стъпало на пречистване на водите от азот и фосфор, преди заустването им в р. Искър. Новото съоръжение, изградено с европейско финансиране по ИСПА (12 млн.лв.), е от изключително значение за запазване на биоравновесието в река Искър и е отговор на европейски нормативни изисквания. Чрез него се гарантира степен на пречистване на водата, която не допуска прекомерното разрастване на биомаса и цъфтеж, който да води до намаляване на съдържанието на кислород и постепенното унищожаване на живота във водния басейн. През първото тримесечие на 2011 г. ще започнат да функционират новата канална помпена станция и канализационните колектори в Нови Искър. Инвестицията по изграждането им е над 47 млн. лв. Това са средства, осигурени също по програма ИСПА, но по предварителни изчисления годишният разход на Софийска вода за експлоатацията и поддръжката на съоръженията ще възлиза на над 1 340 000 лв. Помпената станция ще гарантира пречистването на отпадъчните води за приблизително 13 500 клиенти.
През 2011 г. предстои да бъдат пуснати в експлоатация и две пречиствателни станции за питейни води – ПСПВ Пасарел и ПСПВ Мала църква. ПСПВ Пасарел е проектирана да осигурява механичното пречистване на водата, доставяна от язовир Искър до селата Долни и Горни Пасарел, а тази в Мала църква ще осигурява механичното пречистване на водата, доставяна от язовир Бели Искър и рилските водохващания. Експлоатационните разходи по тези две пречиствателни станции, изградени по програма ИСПА ще възлизат на близо 490 000 лв. годишно. Средства, които ще бъдат осигурени от годишния бюджет на Софийска вода.
Най-сериозните проблеми на ВиК инфраструктурата в София са свързани с канализацията и загубите на вода - сега около 30% от града е без канализация и загубите на вода са над 55%. Съвместно със Столичната община дружеството работи за разширяването на канализационната мрежа и подобряване състоянието на водопроводната система. Неофициалното желание на Столичната община е за инвестиции в размер на 50 млн. лв. през 2011 г., вместо определените преди 3 години в бизнес плана 41 млн.лв. Основните канализационни проекти, по които дружеството работи в момента, са в Симеоново, Горубляне и Надежда. По отношение на загубите на вода – през миналата година са намалени с повече от 3%. Все пак е важно да се пести водният ресурс. В Софийска вода е въведена политика за намаляване на времето за реакция при регистрирани течове след получен сигнал. Експлоатационните събития се приоритизират и ремонтите при големи аварии на ключови места се извършват в рамките на 4 часа. Предвижда се и възстановяването на настилките да става непосредствено след приключването на ремонтните работи (при благоприятни атмосферни условия). За намаляването на загубите Софийска вода изпълнява комплекс от дейности, включително коректно измерване на вземаните водни количества, зониране на мрежата, подмяна на водопроводи и съоръжения, регулиране на налягането, всичките са свързани с мащабни инвестиции.  Софийска вода продължава да работи по набелязаните приоритети, като се надява, приходите на дружеството през 2011 г. да позволят да се запази темпът на въвеждане на подобрения и инвестиции. Съгласно условията по заема от Европейската банка за развитие и възстановяване до 2015 г. в Софийска вода няма да бъдат изплащани дивиденти на акционерите, а печалбата ще се инвестира.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец