Свързани новини

24.06.2021 14:56

Ще станат ли 2 деца жертва на споровете за трансплантациите?

Видян 1995 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по въпроса с трансплантациите, който се разгоря през последните седмици между Министерството на здравеопазването и Клинична база Лозенец, 2 български деца, чиито имена естествено запазваме в редакцията, са заплашени да не оцелеят.
Рязкото спиране на трансплантациите може да лиши не само тях, но и други хлапета с огромни здравословни проблеми от живот, докато съдът реши споровете между възрастните на високи позиции – министри и бордовици. Защото хирурзите са с вързани ръце. Много по-добрият вариант беше първо да се реши какво се случва с децата, а след това да се вземат крути мерки. В момента не е ясно какво се случва и със спешните случаи като споменатите 2, за които решението е въпрос на броени дни. И с не толкова спешните, които имат не много по-широкия хоризонт от седмици до няколко месеца. Дали те продължават лечението си в чужбина и кой осигурява финансирането за това?
Справка на 19 минути показва, че излиза доста скъпо. При средна цена в България от 70 000 лв./ 35 000 евро, в другите държави котировките са следните според международен доклад:
САЩ $163 438
Бразилия $89 066
Италия 77 475 евро
Франция 850 515 евро
Финландия 141 768 евро
Швейцария 118 457 шв.франка
Германия 55 000 евро

Има обаче и много допълнителни разлики с разходите за транспортиране на дете и родител и престоя им в клиниките, които могат да увеличат двойно сметката.
Освен това средните цени много често не са показателни, тъй като особено тежките случаи могат да вдигнат котировката в пъти, а понякога и в десетки пъти. Само за пример, в Бразилия например максимумът е 690 000, което е близо 8 пъти повече от средното ниво.
А, ако чужди клиники имат интерес да привличат клиенти и да им е неудобно трансплантации да се правят в България?
Докато търсим отговор на този въпрос, майките на вече трансплантираните успешно направиха своя група във Фейсбук. В нея има 24 дами с личните им истории. Интересно е да види – погледнете на Трансплантирани и оперирани деца в болница Лозенец.


Кристиян Георгиев



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.06.2021 09:44

    Прочетох историите на майките с трансплантирани деца. Да са им живи и здрави и дано и децата, очакващи помощ, да я получат. Но... да не забравяме, че работа на лекарите е да спасяват човешки животи. Когато си свършат съвестно работата, ще им бъдем благодарни до гроб, но когато извършат престъпление, трябва да си понесат отговорността. Да вземеш бъбрек от 20-годишно момче, което продава част от себе си от бедност, от безпътица, от отчаяние и да го дадеш на застаряващ заможен пациент, е престъпление, за което прошка не може да има. В този момент си станал потенциален убиец и наказанието трябва да е сурово, защото си лекар, който се е клел да не вреди и да не се прави на господ като решава кой ще живее и кой ще мре. Когато почтеността и морала на един лекар са поставени под обосновано съмнение професионализмът му няма особено значение, защо с уменията си може да спасява живот, но може и да спомага за нечия смърт или страдание.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.