Свързани новини

05.07.2018 14:12

Сметката не излиза с 5,5 млрд.лв. за концесията на летището

Видян 3043 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe Coфия e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Това става ясно от oфициaлнoтo oбявлeниe за процедурата нa Министерството на тpaнcпopтa, публикувано в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС).  Сметката обаче не излиза с около 5,5 млрд.лв. Гoдишнитe възнaгpaждeния, ĸoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep нe пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.За 35 г., колкото е срокът, това са 630 млн. лв. При заложени 600 млн. евро първоначалната такса или 1,173,5 млрд. лв., това не прави 7,6 млрд.лв., а 1,773 млрд. Излиза, че третият терминал ще струва близо 6 млрд.лв., което не е сериозно. Втори терминал струваше 145 000 000 евро или 283,6 млн. лв.


Цифроманията е шок, след като досега се говореше за общ ефект от около 1,2 млрд. лв., като се съберат първоначалната вноска – искахме първо 600 млн.лв., после 550 млн.лв. първоначална такса и останалото – като вноски от дейността през годините. Сега покачването с повече от 6 пъти се обяснява с новия момент, поискан след включването на изключения преди това международен консултант за построяване на трети терминал. Странно е къде обаче ще се намери място за Т3, веднага коментираха експерти.


Напомняме също, че при обсъждането в МС финансовият министър изрази съмнения за законността на документацията по отношение на обезщетенията. Т.е. всеки може да обещае всичко, но е важно какво ще бъде длъжен да компенсира, ако не го изпълни. Досегашният опит с приватизацията и концесионирането повече от 20 г. сочи, че незалагането на адекватни условия и санкции за неизпълнение, съчетана с липсващ контрол, води до многомилиардни щети за данъкоплатците.


Всички тези неясноти дадоха основание на опозицията да поиска, но незнайно защо не получи, въпреки задължението по закон и конституция на изпълнителната власт да я предостави, цялата документация и подробната конкретна информация по всички аспекти на сделката.


Концесията на летището ще е от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите ще бъде определена като концесия за строителство). Тя ще включва строителството на терминал 3, ако му се намери място, но също така и „предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището“, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи“.


Следва: Кои са фаворизираните



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 How Much? 30.06.2019 14:08

    Днес Елена Йончева изнесе, че след концесията на летище “София” то ще е помощно летище на Турция. Сиреч, за 35 години частна турска компания ще владее стратегически за националната ни сигурност обект. Питам подкрепящите концесията Сидеров, Каракачанов и Симеонов: След като отдавна се продадохте на ГЕРБ, за колко сега се продадохте на Турция? How Much? Вижте позорната им еволюция: Туркофобът Сидеров стана туркофил. ВМРО-вецът Каракачанов – македонист. Босът им Симеонов – и двете! Да живей България на три морета и три мюрета! Следва концесия на Вилает Булгаристан. Концесионер – Султан Ердоган. Подизпълнители – Бойко паша и пишман патриоти. Цена – по договаряне. Срок – безсрочен. Велизар Енчев, Фейсбук

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в личните отношения

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в