Специалистите по хранене заклеймиха новата уелнес тенденция

Свързани новини

03.03.2024 07:02

Специалистите по хранене заклеймиха нова уелнес тенденция

Видян 5749 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравето на червата се превърна в модна дума за уелнес, а напитките "gut shot" се продават по рафтовете на почти всички супермаркети.

Експертите обаче твърдят, че макар здравето на храносмилателната система да е важно, малките напитки не са "чудотворното" лекарство, за което се представят на пазара.

Сред най-популярните са шотовете, приготвени от джинджифил и куркума, пшенична трева и ферментирало кисело мляко.


Здравословните напитки, които могат да струват 2 лири (4,57 лв.) за само 100 мл, твърдят, че повишават имунитета, възстановяват енергийните нива и поддържат микробиома - трилионите микроби в червата.




Но диетолозите предупреждават, че тези оздравителни напитки не трябва да се възприемат като "панацея за всички здравословни проблеми" и предлагат просто да се ядат плодове.


Пробиотичните напитки не са нещо ново. Марки като Yakult, които твърдят, че поддържат чревния ви микробиом здрав и населен, съществуват на пазара от десетилетия.

Сред по-новите предложения са шотът за черва на базата на кефир на M&S x Zoe за 2 паунда, както и сокове като Plenish, Moju и версии на супермаркетите.

Много уелнес шотове могат да се похвалят с качествата си за подобряване на работата на червата. Но разпоредбите в Обединеното кралство не позволяват на производителите да твърдят, че продуктите им подобряват имунната функция или поддържат нормално храносмилателно здраве.

Според регистрирания диетолог от Бирмингам д-р Дуейн Мелър обаче те могат да правят твърдения, свързани с витамините и минералите, с които са обогатени, като калций и витамин D.

Гетшотовете могат да спомогнат за поддържане на нормалната функция на храносмилателните ензими благодарение на съдържанието на калций, обяснява д-р Мелър.


Въпреки твърденията за здравословност, той заяви, че продуктите "не са чудодейно средство и е по-добре да се храните разнообразно и здравословно, включително с плодове и обикновено кисело мляко".

Някои здравни твърдения за тези напитки се основават на "ограничени научни доказателства".

"Някои пробиотични смеси от бактерии могат да бъдат полезни при опити, но липсва последователност в сместа от бактерии и в това колко са необходими, за да оцелеят в суровата киселинна среда на стомаха и да стигнат до дебелото черво, за да доведат до ползи за здравето", добави д-р Мелър.

Роб Хобсън, базираният в Лондон диетолог и автор на книгата Unprocess Your Life, заяви, че напитките няма да имат същите ползи за здравето като редовното хранене с балансирани ястия.



Източник: Dailymail

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец