Франция е удължила срока на разрешението на компаниите, произвеждащи електроенергия, да изгарят повече въглища през следващите месеци, за да предотвратят недостига им през зимата

Свързани новини

28.08.2023 15:28

Страните от ЕС ще изгарят повече въглища тази зима: Bloomberg

Видян 1455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Франция е удължила срока на разрешението на компаниите, произвеждащи електроенергия, да изгарят повече въглища през следващите месеци, за да предотвратят недостига им през зимата, съобщи тази седмица Bloomberg.

Този ход идва в момент, в който се съобщава, че производството на най-голямата компания за комунални услуги Electricite de France (EDF), която осигурява над половината от електроенергията във Франция, ще остане под историческите нива тази зима поради проблеми с ядрените реактори, засегнати от корозия, съобщи изданието.

"Напрежението в енергийната система в момента е по-ниско, отколкото през същия период на миналата година", заяви френското министерство на екологичния преход, като се позова на перспективите за производство на вятърна и слънчева енергия и спада в потреблението на енергия.

"Въпреки това трябва да се вземат всички мерки, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки за французите във всеки случай", допълва тя, като отбелязва възможността конфликтът в Украйна да не приключи до зимата или самата зима да бъде "много тежка".


В същото време френското правителство затегна изискванията за експлоатация на двете останали въглищни електроцентрали в страната. Според министерството производителите на електроенергия ще могат да работят само до 1800 часа през предстоящата зима, или около 11 седмици, което е по-малко от 2500 часа през миналата зима.


Съгласно правителствено постановление въглищните електроцентрали ще трябва да плащат повече за всеки тон изпуснат въглероден диоксид.

Цените на електроенергията в ЕС се повишиха миналата година след решението на блока да се откаже от руската енергия като част от политиката си на санкции. Франция, която някога беше износител на електроенергия за ЕС, трябваше да разчита в голяма степен на внос на електроенергия от съседните страни през миналата зима. Много от ядрените електроцентрали, които осигуряват 70% от производството на електроенергия в страната, бяха спрени за поддръжка.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв