Аварийните запаси от природен газ в европейските подземни хранилища намаляват, тъй като студеното време накара блока да използва повече гориво на фона на повишеното потребление на енергия.

Свързани новини

08.12.2023 17:32

Студеното време е причина за рязко увеличение на потреблението на газ в ЕС

Видян 452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аварийните запаси от природен газ в европейските подземни хранилища намаляват, тъй като студеното време накара блока да използва повече гориво на фона на повишеното потребление на енергия.

Според изчисленията, базирани на данни от Gas Infrastructure Europe (GIE), през декември ЕС е изпомпал 4 пъти повече гориво от запасите си в сравнение със средното количество през ноември.

В началото на декември нетното изтегляне на газ от подземните хранилища на блока е било средно 563 млн. куб. м на ден, докато през ноември този показател е бил едва 157 млн. куб. м на ден, според GIE.

Запасите от газ в ЕС са намалели с 6,3 % от капацитета до 93,3 %. Това се случва, след като блокът съобщи, че през октомври обемът на природния газ се е покачил до исторически максимум от почти 98%.

Производството на енергия от възобновяеми източници, като например вятърни турбини, е намаляло през декември, покривайки около 15% от енергийните нужди на блока, сочат данните.

Междувременно руската енергийна компания "Газпром" продължава да доставя газ за транзит към Западна и Централна Европа през Украйна чрез единствената останала газопомпена станция "Суджа". От началото на декември са доставени около 42,4 млн. куб. м на ден.

Въпреки че в момента запасите от газ в ЕС са достатъчни, анализаторите предупреждават, че това може да се промени през зимата. Наблюдателите в бранша също така твърдят, че пазарът на ЕС ще бъде силно повлиян от потреблението на газ в Азия, тъй като се очаква страните от Южна Азия да се превърнат в основните двигатели на търсенето на пазара на втечнен природен газ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв