Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разговаря с делегация на талибаните в Тунси, Китай, 31 март 2022 г. © Министерство на външните работи на Русия

Свързани новини

31.03.2022 11:12

Светът трябва да работи с талибаните: Москва

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че светът трябва да работи в по-тясно сътрудничество с талибанското правителство в Афганистан, като приветства стъпките към признаването му от ООН. Миналата година бойната групировка завзе властта в Кабул, докато западните сили приключваха изтеглянето си от страната.




Лавров се срещна с изпълняващия длъжността външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки в Тунси, Китай.




"Убедени сме, че международната общност трябва да си сътрудничи активно с новото правителство на Афганистан, като насърчава стъпките към официалното му признаване от ООН и всички нейни държави членки", заяви Лавров.


 


"[Въпреки] недостатъчния управленски опит, финансовите и икономическите ограничения, политическия и дипломатическия натиск от страна на САЩ и техните съюзници, новата администрация на Афганистан като цяло успява да поддържа държавата на повърхността".


 


В същото време Лавров заяви, че липсата на разнообразие е "основната пречка" по пътя към признаването на талибанското правителство по света. "Говоря за липсата на хора на официални позиции, които да представляват не само различни етнически групи, но и. . . религиозни малцинства и [различни] политически сили. "


 


Лавров добави, че първият дипломат, изпратен от талибаните в Москва, вече е получил акредитация.




Талибаните се върнаха на власт, след като превзеха Кабул миналата година. Преди това те управляват Афганистан между 1996 и 2001 г. , докато не са свалени по време на водената от САЩ инвазия в страната.




Последните западни сили напуснаха Афганистан през август 2021 г.




Досега ООН не е признала избора на талибаните за нов пратеник на организацията. Въпреки това този месец тя реши официално да възстанови офиса си в страната.


 


 На снимката: Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разговаря с делегация на талибаните в Тунси, Китай, 31 март 2022 г. © Министерство на външните работи на Русия


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни