Началникът на индийските военноморски сили адмирал Радхакришнан Хари Кумар заяви, че свръхзвуковата крилата ракета BrahMos, разработена съвместно от Индия и Русия, ще се превърне в "опора" на индийските военноморски сили като система "земя-повърхност", заменяйки по-старите ракети от други държави.

Свързани новини

03.03.2024 16:52

Свръхзвуковата ракета BrahMos е "голямо предимство" за Индия: Шефът на военноморските сили

Видян 11622 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Началникът на индийските военноморски сили адмирал Радхакришнан Хари Кумар заяви, че свръхзвуковата крилата ракета BrahMos, разработена съвместно от Индия и Русия, ще се превърне в "опора" на индийските военноморски сили като система "земя-повърхност", заменяйки по-старите ракети от други държави.


Говорейки пред информационна агенция ANI в кулоарите на отбранително изложение в Пуна, началникът на военноморските сили отбеляза, че BrahMos се произвежда в Индия, което осигурява "голямо предимство" на страната както по отношение на бойните възможности, така и по отношение на самостоятелността в отбраната.


"BrahMos ще бъде основното ни оръжие сега като ракетно оръжие "земя-повърхност". Вероятно ВВС и изтребителите също ще разполагат с него като основно оръжие "въздух-повърхност". [BrahMos] еволюира по отношение на обхвата, възможностите, смъртоносността си и т.н. Така че това ще бъде основното средство за известно време и затова заменяме всички стари ракети с него", заяви Кумар. "Това е много мощна ракета и тя се развива", добави той.


 Забележките на началника на военноморските сили идват по повод на това, че Комитетът по сигурността към кабинета на министрите на страната одобри закупуването на над 200 ракети BrahMos по договор за 190 млрд. рупии (2,3 млрд. долара) с BrahMos Aerospace, индо-руско съвместно предприятие. Очаква се сделката да бъде подписана в началото на следващия месец.


Ню Делхи смята BrahMos за една от ключовите системи за износ в областта на отбраната на фона на усилията на ръководеното от Нарендра Моди правителство да превърне Индия в световен износител на оръжие.  По време на Световното изложение за отбрана в Саудитска Арабия по-рано този месец Правеен Патак, директор по износа на BrahMos Aerospace, разкри, че портфейлът от поръчки на компанията е достигнал 7 млрд. долара, включвайки както вътрешни, така и международни поръчки. Той също така твърди, че Саудитска Арабия е проявила "голям интерес" към закупуването на ракетите.


Ръководителят на Индийската организация за отбранителни изследвания и разработки също заяви, че ракетите "се радват на голям интерес " от страна на потенциални купувачи. Смята се, че Тайланд, Виетнам и Индонезия са проявили интерес към придобиването на крилатите ракети. През 2022 г. BrahMos подписа сделка на стойност 375 млн. долара с Филипините за висококапацитетните ракети, а доставките се очаква да започнат през март. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.