Свързани новини

06.08.2009 11:38

Усеща се раздвижване на пазара на ипотечно кредитиране

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След месеци, през които представителите на средната класа изпитваха притеснения и не участваха активно нито на пазара на недвижими имоти, нито на този на ипотечно кредитиране, през юли, макар и плахо, тяхната активност се засили, сочат данни на КредитЦентър, цитирани от БГНЕС.


Ниските цени на недвижимите имоти накараха хората, които имат месечни доходи на домакинство между 750 и 1500 лв. не само да се замислят за сделка, но и да пристъпят към сключване на такава. В обшия случай това са учители, хора, заети в сектора на търговията, държавни служители на възраст между 30 и 40 години, които имат спестени между 10 000 и 20 000 евро. Тенденцията засяга не само столицата и големите градове, но и по-малките областни центрове. Хората търсят заемен капитал в размер на около 15 000 евро за срок от 20 години, което означава месечна вноска от 300 до 350 лв. – една разумна за техния статут сума. Банките виждат в тези кредитополучатели стабилни клиенти, тъй като действията им са основани на години отговорно финансово поведение и изчакване на подходящия момент. Спадът на цените и наличието на притиснати от обстоятелствата продавачи им позволява да придобият имот, за който преди година не са можели да помислят.
През месец юли еуфорията от настъпилата през април-юни активност отшумя, тъй като хората се отдадоха на почивка. По данни на КредитЦентър запитванията за кредити са намалели с 10% спрямо юни. Това не се отрази значително на абсолютния брой отпуснати кредити, но средният размер спадна до 29 650 евро - ниво, характерно за 2006 – 2007 г.
Еврото остава предпочитана валута, като дела на левовите кредити леко се е покачил спрямо предишни периоди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец