В последния ден от срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта за ДОПК, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, червеният депутат Румен Гечев, познат като човека, сътворил хиперинфлацията през 1996-97 г. като тогавашен икономически и финансов вицепремиер, внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите

Свързани новини

29.11.2022 15:30

В ущърб на бюджета червеният Гечев предлага нелогичен акциз за цигарите в 12 без 1

Видян 1553 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последния ден от срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта за ДОПК, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, червеният депутат Румен Гечев, познат като човека, сътворил хиперинфлацията през 1996-97 г. като тогавашен икономически и финансов вицепремиер, внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Това става ясно от сайта на Парламента, където публично освен предложенията на депутатите са публикувани и становищата на отделните компании по темата с акцизния календар.

Буди притеснение обаче, че този ход на народния предствител Румен Гечев е изцяло лобистки, тъй като предложените от него ставки и структура на отделните компоненти на акциза при цигарите съвпадат изцяло с тези в публикуваното публично на сайта на Парламента становище на една от компаниите в тютюневия сектор. Още по-странното в случая е, че предложението на Румен Гечев не е съпроводено с никакви мотиви и аргументи, което не е практика при подобни случаи.

Текстовете на червения депутат Румен Гечев са напълно противополжни на заложеното от служебния кабинет и Министерство на финансите, където предложението беше напълно аргументирано с оглед стабилност и предвидимост на приходите във фиска и беше подкрепено от голяма част от тютюневата индустрия.

Ако предложението на депутата от БСП Румен Гечев получи подкрепа на финалните гледания и дискусии в комисия и в зала, то на практика този акциз ще работи в интерес на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на държавата, които ще бъдат обвързвани с ценовите и търговски решения на компаниите и няма да имат предвидимост и стабилност, и не на последно място ще бъде в пълен противовес с последните тенденции и практики в ЕС по отношение на структурата на акциза при цигарите.


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 престъпни ахмаци 30.11.2022 21:53

    Служебните кабинети на масона Радев вместо да сътворяват куп безобразия с негативен ефект и прикривана от президента огромна корупция на най-близките си хора, да бяха махнали вредния и лобистки плосък данък, който обира и без това едва оцеляващото от кражбите на властта население и пълни с милиони сметките на богатите, вкл. депутати и управляващи, а пък недоразумението Гьоков им направи тавана на пенсии 3400, това е законна кражба посред бял ден и то от години!

RSS

Най-нови

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка?

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка? (Видео)

Смята се, че попадането в черна дупка би ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог