Свързани новини

12.01.2021 10:51

„Вече не е приемливо“ платформите да вземат ключови решения сами: ЕК

Видян 2737 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Вече не е приемливо“ гигантите от социалните медии да вземат ключови решения относно премахването на онлайн съдържание, след премахването на акаунтите на американския президент Тръмп във Facebook и Twitter, заяви Европейската комисия, предаде euractiv.com.


Акаунтите на Тръмп са спрени от двете платформи заради подбуждане към насилие преди бунтовете, които удариха Вашингтон на Капитолийския хълм миналата седмица.


В разговор с депутатите в понеделник (11 януари) Прабхат Агарвал, служител, който ръководи звеното за електронна търговия в ГД „Свързване“ на Европейската комисия, отбеляза как Законът за цифровите услуги на изпълнителната власт на ЕС се опитва да пренастрои баланса между ефективното премахване на съдържанието и запазването на свободата на изразяване.


„Според нас вече не е приемливо платформите да вземат някои ключови решения сами, без никакъв надзор, без никаква отчетност и без какъвто и да е диалог или прозрачност за решенията, които те вземат“, каза Агарвал.


„Свободата на изразяване е наистина ключова ценност в това“, каза той пред комисията по вътрешния пазар на Европейския парламент.


Коментарите дойдоха след опасения, повдигнати от някои депутати в Европейския парламент след спирането на акаунтите на Тръмп в социалните медии. По този начин гигантите на платформи демонстрираха, че дават непропорционална степен на власт над свободата на словото онлайн.


„Фактът, че платформи като Twitter и Facebook решават кой може да говори свободно, е опасен“, заяви евродепутатът от Зелените Ким ван Спарентак.


„Години наред тези платформи се възползваха от широкомащабното разпространение на дезинформация и омраза, водещо до атаката срещу Капитолия ... Трябва да вземем властта над свободата си на изразяване от ръцете на частни компании и да я върнем в ръцете на демократичните институции “, добави тя.


Отнемане от Parler и рекламни модели


Междувременно Agarwal даде представа защо Европейската комисия не е въвела по-строги мерки в своя Закон за цифровите услуги, за да ограничи рекламните бизнес модели на гиганти в социалните медии.


Позовавайки се на крайнодясната платформа като Parler, която разпространява призиви за насилие преди бунтовете от миналата седмица, Agarwal отбеляза, че въвеждането на по-строги правила за приходите от реклама не би затруднило способността им да разпространяват злонамерена информация.


В неотдавнашен доклад EURACTIV идентифицира Парлер, заедно с „Gab“, като платформи, които са насърчавали множество дезинформация и подбуждащи към насилие материали, в началото на обсадата на сградата на Капитолия във Вашингтон.


Оттогава Parler се сблъсква с гнева на големи платформи, включително Google, Apple и Amazon, които всички оттеглят наличността на приложението в своите онлайн магазини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци