Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните часове на днешния ден в ефира на телевизионния канал „Габон 24

Свързани новини

30.08.2023 13:32

Военни в Габон обявиха, че вземат властта и отменят резултатите от президентските избори

Видян 450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните часове на днешния ден в ефира на телевизионния канал „Габон 24“ и обявиха, че са взели властта, след като централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго печели трети мандат. Военните заявиха, че не признават резултатите от вота, предаде Ройтерс.

Според офицерите резултатите от произведените в Габон президентски избори не могат да бъдат смятани за достоверни, поради което те по думите им ще бъдат анулирани.

Появилите се телевизионния ефир военни казаха, че говорят от името на целия личен състав на силите за сигурност и армията. Те добавиха, че границите на Габон се затварят до второ нареждане, а държавните институции се разпускат.

Офицерите прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота за държавен глава с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей