Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Свързани новини

21.06.2023 09:34

За 5 дни власт ПП/ДБ изгуби + 30 хил. гласа: Тренд

Видян 1224 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Спад от 5% в подкрепата за кабинета на Доброто за 5 дни регистрира последното проучване на Тренд. Изследването е проведено в периода между 10 и 16 юни 2023 г., което означава, че отливът е отчетен само за първите 5 дни от управлението на Денков-Габриел с мандата на ПП/ДБ.


При ГЕРБ/СДС ерозията е малко под 2%. Според проучването партията на Бойко Борисов остава първа политически сила с рейтинг от 24,9%, докато формацията около Кирил Петков получава 19,4%. Това прави загуба над 30 хил. гласа на фона на резултата на Доброто от вота през април. “Видно е че ПП/ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации”, коментират от Тренд.


Възраждане получава 15,3%, с което отбелязва минимален ръст и запазва третото си място. Всички останали партии в НС запазват позициите си от изборите насам. ДПС е на четвърта позиция и има рейтинг от 13,2%, БСП остава пета с 8,9%, а ИТН е близо до прага с 4,3%.


Под парламентарната бариера остават Български възход на Стефан Янев с 2,2% и Левицата! с 1,9% от гласуващите. Други 5,8% пък биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.


Правителството на Николай Денков и Мария Габриел стартира с 43% неодобрение, докато 32% му дават положителна оценка. Привържениците на ГЕРБ/СДС в по-голямата си част подкрепят кабинета, но 1/4 от тях са на обратното мнение. Сред гласоподавателите на ПП/ДБ одобрението напълно доминира.


Според 42% от пълнолетните българи, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37% пък смятат, че това са „безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ, ПП/ДБ споделят в огромната си част първата опция.


От ДПС преимуществено също посочват този вариант, докато симпатизантите на останалите партии избират втория отговор.
На този фон 35% дават положителна оценка за двата служебни кабинета на Гълъб Донев, а 45% отрицателна. Най-силна подкрепа има сред симпатизантите на БСП.
80% от всички пълнолетни българи дават отрицателна оценка за работата на НС, докато само 11% са на обратното мнение.


Регистриран е и спад от 7% в рейтинга на президента Румен Радев за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни Тренд отчете 36% подкрепа за него. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% до 51%. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на ПП/ДБ. Вече 2/3 от тях споделят отрицателна оценка за работата на Радев и малко над 1/4 – положителна.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева