Конфискувани са 2 млн. евро в брой. Задържани са общо 38 души

Свързани новини

07.06.2022 16:06

Заловиха кокаин за €240М в Италия, арестувани са двама перничани

Видян 1733 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Италианската полиция залови 4,3 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Това се смята за най-тежкият удар върху колумбийския наркокартел, съобщи БГНЕС.


 


Конфискувани са 2 млн. евро в брой. Задържани са общо 38 души. Двама от тях са българи - мъже от Перник. Задържаните българи са на 50 и 54 години, съобщи МВР. И двамата са криминално проявени, като за тях има издадени европейски заповеди за арест. Единият е арестуван на летището в София при опит да напусне страната. Вторият е задържан близо до дома му, съобщи БНТ. Във връзка с акцията българските власти са претърсили три адреса на територията на Перник.


 


Останалите арестувани са от Италия, Словения, Хърватия, Нидерландия и Колумбия. Всички те са обвинени в международен трафик на наркотици. Сред тях са брокери, търговци на едро и превозвачи на наркотици. В операцията са участвали над 60 финансисти.


 


Повратна точка в разследването е екстрадирането в САЩ през септември миналата година на Отониел, роден като Дарио Антонио Усуга Давид, ръководител на така наречения Клан на залива. Отониел бе задържан при акция, в която участваха 500 полицаи и военни. Със залавянето му президентът на Колумбия Иван Дуке обяви края на наркокартела, който в миналото беше най-големият в страната.


 


В Италия със стоката са се занимавали известни организирани престъпни групи от областите Венето, Ломбардия, Лацио и Калабрия. Смята се, че престъпните групи са платили 96 млн. евро за 4300 кг кокаин, който е бил продаден на италианския пазар за поне 240 млн. евро.


 


За разследването, започнало преди повече от година, си сътрудничат властите на Италия, Колумбия и САЩ. Доказателствата са събрани и чрез използването на агенти под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че управляват логистичната част на трафика.


 


Събирането на доказателства станало възможно благодарение на не по-малко от 19 последователни контролирани доставки, осъществени между май 2021 г. и май 2022 г., с помощта, на които са били идентифицирани важни посредници в глобалната система за трафик на наркотици, както и забележителен брой превозвачи, действащи както в страната, така и в чужбина.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева