Изложба

Свързани новини

20.09.2023 14:51

Зам.-министърът на иновациите проф. Ангелов откри изложение за роботи в София

Видян 566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност, каза заместник-министърът  на форума „България в дигиталната ера: AI, автоматизация и роботика“ в София Тех Парк


ВИЖ СНИМКИ ТУК



Цел на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място за високотехнологични иновации, за предприемачество, за технологичен трансфер. Роботиката е едно от приоритетните направления в България, в Европа и в света, а в годините има устойчив ръст. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, който откри форума за иновации в роботиката и автономните технологии „Robotics Strategy Forum 2023 – България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика“ в София Тех Парк.

„Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност с висока добавена стойност, за може България да е конкурентна в световен мащаб“, подчерта той.

Относно финансовите инструменти по линия на МИР проф. д-р Георги Ангелов заяви, че в момента е отворена процедурата за кръгова икономика по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е с бюджет 180 млн. лв. и фирмите могат да кандидатстват с проекти по нея до 3-ти октомври. По мярката се насърчават дейности, свързани с намаляване на отпадъците и ограничаване употребата на пластмасови изделия.
„Предстои по линия на Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) да се отворят две процедури - за разработване на иновации в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет 127 млн. лева, а втората с 293 млн. лв. Идеята е да се разработят иновации с приложение в индустрията“, обясни още проф. Ангелов.
Пред участниците на форума зам.-министърът заяви, че може да разчитат на подкрепата на Министерството.

Събитието се организира от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“ и продължава цял ден в София Тех парк. В експозоната може да се видят млади български инженери, които показват новости в областта на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация. Също така български компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии показват най-новите си роботи и технологии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби