Демократична България предлага лесна и удобна тарифа за билетите в градския транспорт в София

Свързани новини

11.02.2022 15:43

Защо метрото е с различни билети, не е редно: ДБ

Видян 2374 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Демократична България” предлага лесна и удобна тарифа за билетите в градския транспорт в София, която е ориентирана към младите хора.
Общинският съветник Симеон Ставрев и експертът в транспортната комисия в СОС Виктор Чаушев показаха как ще изглежда новата тарифа, като друг основен елемент е “Метрополитен” да престане да продава отделни билети от тези за наземен транспорт.


 


“Основната насока е хората да могат по-лесно да се придвижват от точка А до точка Б и много по-лесно да се купуват карти и билети за пътуване”, коментира Ставрев.


 


Предложението предвижда тарифната политика да бъде значително опростена, като се премахнат слабо търсените карти и се облекчи възможността за купуване на целогодишни карти.


 


Основен акцент е напълно безплатният градски транспорт, ученици и студенти. Те ще бъдат издавани служебно и ще обхване 210 хиляди души. По този начин ще може да се оползотвори субсидията от държавния бюджет, която в момента 17 милиона лева. При реализиране на проекта в Центъра за градска мобилност ще влязат 37 милиона лева.


 


“Идеята се базира на европейскикте практики и проучвания, и цели младите да привикнат с този вид транспорт, който да се превърне в основен избор на транспорт за цял живот. От друга страна те и са една от най-мобилните столичани”, каза Чаушев.
Част от допълнителния ресурс 20 милиона лева ще бъде използван за възстановяване на нощния транспорт, а друга част - за подобряване на транспорта до Студентски град.


 


Запазва се сегашният билет от 1,60 лв., който ще се превърне в билет за 30 минути. Въвежда се билет за 2,40 лв., който ще важи за всички видове градски транспорт в рамките на 60 минути. Данните показват, че за 1 час е възможно с прекачвания да се стигне до която и да е точка на града.


 


Дневната карта от 4 лв. се запазва, като се въвежда и 24-часова карта за 6 лв., която ще включва и нощния транспорт. Предвижда се и седмична карта за 20 лева. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв., то събота и неделя ще излизат безплатни”, каза Ставрев.


 


Основна промяна се въвежда и в плащането на годишната карта


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 11.02.2022 15:52

    От ДБ пак се занимават с пълни глупости на фона на редица други належащи и важни въпроси!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни