Балерината

Свързани новини

15.09.2023 11:21

Балерината ни потапя в магията на танца

Видян 2177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Балерината е съвършената жена. Слаба. Красива. Невидимо силна", пише младата американска писателка Рейчъл Капелке-Дейл в дебютния си роман „Балерините“. Завладяващата история за трио момичета, които се срещат като ученички в балетното училище на Парижката опера, изследва силата на женското приятелство и жертвоготовността в името на сценичното съвършенство. Този реалистичен и изпепеляващ роман ще промени разбирането ви за балета завинаги.


Книгата излиза на български език на 13 септември със знака на „Кръг“ в превода на Мариана Христова и с корица на Наталия Чайкина.  Главната героиня Делфин Леже разказва своята история от първо лице. Дъщеря на прочута прима и обречена завинаги да остане в нейната сянка, младата жена решава да напусне престижното си място на солистка в Балета на Парижката опера, за да стане хореографка в Санкт Петербург. Към Русия я тегли не само новата кариерна възможност, но и Дмитрий – звезда на Мариинския театър. След повече от десетилетие, прекарано в опити да се докаже на взискателната петербургска общност, Делфин се завръща в родния Париж. Тя се опитва да излекува разбитото си сърце и да възроди старите си приятелства. Но у нея се крият минали грехове, които иска да изкупи. 


За да получи своето опрощение, тя трябва да спечели отново двете си приятелки: Марго, която се бори със сериозни слабости; и Линдзи, решена на всичко американка, за да се превърне в примабалерина. Разказът на Делфин е насечен от спомени от близкото минало, когато трите жени са все още тийнейджърки в балетното училище. Любовни авантюри от едно време се възраждат днес и придават на историята неподозиран нюанс.  Докато разплита човешките си отношения, Делфин разкрива на читателя света на балета, който се движи по свои собствени правила – сурови, жестоки и безкомпромисни. Нейната история се превръща в мрачна изповед за болката на съзиданието и физическото изтезание.


Съвършеното изящество на сцената коства много, понякога и живот... „Балерините“ е несантиментална история за силата на женския дух, приятелството и гнева, който понякога тласка човек към крайности, за опрощението и душевния мир. И всичко това зад стените на прочутата парижка опера Пале Гарние.  Рейчъл Капелке-Дейл е американска писателка, която става популярна с мемоарите си Graduates in Wonderland .


Родена в Милуоки, Уисконсин, тя има бакалавърска степен по История на изкуството от университета „Браун“. След това учи в Сорбоната. Животът и в Париж я вдъхновява както за автобиографията й, така и за „Балерините“. Пише за Vanity Fair, Refinery и Huffington Post . В момента живее в Лондон.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог