Прочутият цигулар гостува у нас с класическата си програма ICONIC
01/02

Свързани новини

21.12.2023 11:37

Дейвид Гарет свири в София и Варна през март

Видян 4863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прочутият цигулар гостува у нас с класическата си програма ICONIC

След успешно турне ICONIC, преминало през Европа, САЩ, Близкия Изток и Китай, гостувал на пловдивската публика това лято в препълнения Античен театър, Дейвид Гарет идва отново за две срещи с българската публика. Концертите му са на 5 март 2024г. в София, зала 1 на НДК и на 6 март 2024г. във Варна, Дворец на културата и спорта.




Турнето представя новия му класически албум ICONIC, издаден през ноември 2022, вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената, които ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги представя в концертите си в трио от цигулка, китара и бас.


Личният избор на музиката на Дейвид Гарет напомня на златната ера на виртуозите на цигулката, когато изпълнители като Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хейфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и стъпвайки на техния модел, Гарет създава програмата си ICONIC.

„За съжаление, през последните десетилетия много цигулари престанаха да изпълняват някои от тези кратки, запомнящи се творби, които великите цигулари от 20-те и 30-те години включваха в своите рецитали.” казва Дейвид. „Ето защо за мен означава още повече, че сега имам възможността да дам нов живот на всички тези красиви парчета”.

 „Творби като тези оформиха моето музикално мислене.”, споделя цигуларят. „Аз самият записах много виртуозни албуми, но този път беше много важно за мен да се доближа до същественото, това, което наистина говори на сърцето. Творбите на ICONIC не са точно за виртуози. Те имат велики мелодии, които доближават слушателите до това, което наистина има значение в живота – до хармонията”, казва Гарет.


Дейвид Гарет започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години и става най-младият артист, който някога е подписвал с Deutsche Grammophon само три години по-късно. До средата на тийнейджърските си години той изгражда звездна солова кариера и записва всичките двадесет и четири каприза на Паганини. По-късно се записва в световноизвестното училище „Джулиард” в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман.

През последните две десетилетия Гарет свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и достига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри. В началото на 2022г. издава автобиографията си „Ако само знаехте” (“Wenn ihr wüsstet”) разказвайки за скалистия път, извървял от детето-чудо до световноизвестен музикант.

Елате да чуете класическата програма на Дейвид Гарет. Концертите му са на 5 март 2024г. в София, зала 1 на НДК и на 6 март 2024 г. във Варна, ДКС. Билети се продват в системата на Eventim.

Снимки: Кристоф Кюстлин и Виктория Вучева





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци