Балоджи и Еманюел Беар

Свързани новини

17.04.2024 11:42

Еманюел Беар дава Златната камера в Кан

Видян 1012 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 77-ия фестивал в Кан ще има безпрецедентна, но очевидна двойка начело на журито на Caméra d'or. Тъй като богатият диалог и вдъхновяващите погледи се пораждат от срещите, Фестивалът в Кан има желание да събере Еманюел Беар и Балоджи, за да председателстват съвместно журито, което ще отличи един от първите филми, представени в официалната селекция на фестивала или в неговите паралелни секции.

Безпрецедентно съчетание, тъй като френската актриса Емануел Беар и режисьорът и автор на песни Балоджи, който се развива в Белгия и Демократична република Конго, никога не са се срещали. Тя е работила с някои от най-великите световни режисьори, като е заслепявала както на екрана, така и на сцената с нажежената си игра. Той е смел, визионерски творец, който прави два късометражни филма, преди да получи наградата "Нов глас" на фестивала "Особен поглед" през 2023 г. за прочутия си дебютен пълнометражен филм " Омен".

Очевидна двойка, тъй като и двамата са свободни духове без граници, които разчитат на изкуството си, за да постигнат творческа свобода. Чрез впечатляващата си филмография и хуманитарната си ангажираност Еманюел Беар завинаги подкрепя кинематографията, която трябва да бъде споделена, да еманципира, да преодолява границите и да ни помага да живеем заедно. Балоджи, в първия си пълнометражен филм с впечатляващо естетическо майсторство, представя хроника, която преодолява другостта през призмата на магическия реализъм.


С удоволствие застават начело на журито на "Златната камера", Балоджи и Емануел Беар ще обединят гласовете си, за да приветстват първите филми на режисьори, които гледат на света с вдъхновение, разказват ни за него с емоция и ни канят да го обсъждаме с убедеността на началото. "Като самоук режисьор и кинорежисьор от конгоанската диаспора - доверява Балоджи, - за мен е голяма чест да бъда свидетел на жизнеността на режисьорите-първопроходци, да открия техните силни индивидуалности и встъпителните им творби, които ще окажат трайно влияние върху идентичността на тяхната филмография."


Еманюел Беар заявява: "Първият филм е свързан с невъзможността да се направи нещо друго, освен да се навлезе в дълбините на същността, за да се открие онова, което не можем да премълчим. Дълбоко вълнуващо и ужасно свободно раждане: все още никой не ви чака. Ще почетем дълга си с удивление и уважение."


Журито на Златната камера е било съпредседателствано три пъти досега: от актрисата Франсоаз Фабиан и режисьора Даниел Шмид през 1996 г., от Марте Келер и Жералдин Чаплин през 2002 г. и от братята Люк и Жан-Пиер Дарден през 2006 г.


През 2023 г. "Златната камера" е присъдена на Фам Тиен Ан за филма " В черупката на жълтия пашкул" от журито, председателствано от френската актриса Анаис Демустие


 Борис Ангелов


 


 


 


 


 















 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.