Свързани новини

03.09.2023 13:09

Истината за Йорданка Христова: Гунди, Лили, Фидел и другото

Видян 33291 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.1667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покрай 10 септември да стане на 80 години - никога не е крила дори 1 от тях, и преди да празнува заедно с това 60г. в шоубизнеса, важно е да се каже истината за Йорданка Христова, която няма да намерите в първата книга на Лили Иванова, писана от друг.


Там с Данчето сме отрицателни герои с такива измислици - премислици, да не кажем лъжи, че е добре да се каже кое как е.


Понеже тя пътува в седмицата на рождения си ден, и не желае да говори за себе си точно сега, като скромен човек, който няма да проглуши ушите на българите с годишнината си, нека ние да напомним няколко прости  и красноречиви факта за нея, които едва ли би споменала. 


Защо Лили я описва в недобра светлина чрез автора на книгата си? Вероятно, защото няма песен - химн в цялата си 63-г. кариера. А Данчето още с първия си хит "Песен моя - обич моя" създава химн, звучащ и до днес.


Тогава Иванова лансира "Море на младостта", а световноизвестният ни музикант и композитор Милчо Левиев напуска журито на Златния Орфей, понеже чува плагиатство и то от добре известно френско парче, както свидетелства създателят на Орфея Генко Генов.


Изобщо, за да направите разликата, само ще подсетя - Йорданка Христова не е казала и не е написала нищо за Лили.


За разлика от нея Данчето не е казала или написала лоша дума и за мъжете в живота си, които пак за разлика от Лилините не са композитори. И не, не Фидел Кастро, а Кристиян Платов - "китариста Кристиян" от една нейна биографична песен, е голямата любов на певицата.


А, че Куба я обича - обича я. Последното доказателство беше топлината на сцената между нея и световноизвестната и наистина велика Омара Портуондо, която пя неотдавна в НДК.


За разлика от Иванова, Христова, която също е "снаха на Политбюро" при соца, не само не се отрича от семейството си, но до последно се грижи за него. И дори години след смъртта на съпруга й, на нейната 70-годишнина почетен гост беше свекър й Григор Стоичков - дългогодишният вицепремиер по времето на Живков.


Тя не го остави даже, когато стана единственият български политик, излежал присъда в затвора. Независимо, че нямаше вина: повелителят на "гласността" Горбачов е човекът, крил с дни, най-решаващите дни, аварията в Чернобил и нейните последствия, заради която Стоичков беше зад решетките. Забравен от партията, на която е служил, както и от всичките си "другари", не и от Йорданка.


Тя не остави Емил Димитров в най-отчаяния му период на финала, когато му и подари бенефис, нищо че днес други се описват хем като черпили го с 20 стотинки в сладкарница, хем като негови болногледачки. 


И не го е направила, защото и по невероятните си продажби на над 50 млн. продукта, и по славата си не само у нас той е безспорен  Крал на попмузиката ни. А понеже е помагала на всичките си колеги като дългогодишен техен синдикалист. 


Защо всичко това е така, освен заради характера?


Има хора, които са наричани генетично богати. И не само заради географския шанс да се родят в София, а не в дълбоката провинция.


Само погледнете фамилията й, дала на България нейния любим футболист и изобщо спортист Гунди - братовчед на Христова. Което, разбира се, не й пречи, както във всичко да бъде вярна на сърцето си и да е неприкрит фен на ЦСКА. 


Но не става само с даденост - трябва и труд. Ето пример с езиците, на които Йорданка не само пее, но и които добре говори. Толкова са много: испански, италиански, руски, френски, английски и прекрасния роден български, който така ясно артикулира. Както казваше дядо ми Борис: "Колкото езика говориш, толкова пъти си човек". 


Борис Ангелов 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.