Илия Елчинов се връща в България след  60 години в Америка
01/07

Свързани новини

31.10.2023 10:00

Приятел с Рейгън, неприятел на М.Али, актьорът и борецът Илия Елчинов се връща в Разлог при соца: Потомците на кино - и кечзведата на Калифорния

Видян 11279 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илия Елчинов е роден на 15-ти септември 1903г. в град Мехомия (Разлог в наши дни). Той е борец, боксьор, силов атлет, каскадьор, кечист, кеч мениджър, боксов промоутър, кеч промоутър. Всичко това описва Илия Елчинов, по-познат в Америка под името Луи Милър. Елчинов е една от най-колоритните и най-успешни български фигури в историята на американския и световен кеч, чиято кариера продължава рекордните 56 години (Нещо изключително трудно за постигане предвид чудовищната конкуренция).


Разговаряме с неговите племенници Георги и Славчо, които с гостоприемство ме приеха в домовете си.



- Илия Елчинов се връща в България след 60 години в Америка и вие лично се срещате с него. Какъв човек беше той? Какво разбрахте за него?



- Чичо Личе (Илия) беше много приятен човек, много разбран и сериозен. Железен мъж. Беше много скромен и говореше само, когато имаше какво да каже. Трябваше да му зададеш конкретен въпрос, за да ти отговори, не даваше излишни оценки за щяло и нещяло. Обаче ние бяхме адски любопитни и все се закачахме за него да го разпитваме.



- Разкажете нещо за семейството му. Кога и защо тръгват за Америка?



- Илия заминава за Америка през 1921г. със семейството си. Тогава той е на 17 години. А причината да заминат е ясна - търсейки по-добър живот и препитание.



(Илия Елчинов, 1934г.)



- Какво ви е разказвал Илия за живота му в Америка?



- След като отиват там, той първо започва като цирков артист и силов атлет. Действително е било това, че са чупили голям камък на гърдите му с чук, извивал е желязни тръби и е забивал пирони с голи ръце. Важно е да се знае, че 20 години е живял в Холивуд, снимал се е във филми и е бил добър приятел на Роналд Рейгън още преди той да стане губернатор на Калифорния и след това президент на САЩ, имат много разменени писма. После започва и борческата му кариера, в която много се издига. Преминал е и през бокса за кратко. Бил е много близък приятел с небезизвестния боксьор и световен шампион Джак Демпси, на който е бил и треньор. Бил е близък приятел и с другото важно лице в бокса тогава - Джо Луис. Познавал се е с Шугър Рей Робинсън, с Джордж Форман, с Фрейзър, с всички.



(Илия Елчинов с боксьора Джак Демпси - Сан Франциско, 1941г.)



- А с Мохамед Али или Роки Марчиано?



- С Роки Марчиано не е имал допир, с Али обаче се е познавал, но не харесваше това, че се меси в политиката покрай войната във Виетнам. Все казваше, че имал „голяма уста”, но наистина признаваше качествата му и твърдеше, че е най-добрият боксьор за своето време.



- Познавал ли се е с най-известния и признаван наш борец Дан Колов?



- Разбира се. Чичо Илия казваше, че е научил много неща от него, както за борбата, така и за живота. Били са много добри и близки приятели.



(Илия Елчинов с Дан Колов, 1938г. На гърба на снимката пише: За малкия Гошо от чичо Илия.)



- Дан Колов или Илия Елчинов - кой е по-добрият борец?



- Те никога не са се борили в мач. Само са тренирали заедно. Никога няма да разберем кой би победил.(Смеят се).



(Илия Елчинов и Дан Колов, 1938г.)



- А как получава името Луи Милър, с което е бил познат навсякъде?



- Луи е американският вариант на Илия, а Милър получава, когато преди мач някакъв си кечист с фамилията Милър така и не се появява за битката и промоутърът на мача предлага на Илия да излезе вместо този Милър и взима неговата фамилия. Оттогава навсякъде е бил записван като Луи Милър.



(Илия Елчинов прилага хватка върху Том Ренесто, 1954г.)



- Той се връща в Разлог през 1981г. Как са го пуснали по онова време да влезе и, следователно, после да излзезе от социалистическа България?



- Той заминава години преди България да стане социалистическа страна и когато пристигна през 81-ва вече беше американски гражданин. Имаше си дипломатически договорки между България и САЩ, а Илия никога не е поставял под въпрос дали ще бъде или няма да бъде пуснат в страната.



(Илия Елчинов на стари години, 1980г.)



- Не са ли имали нашите власти опасения, че може да е шпионин?



- Той постоя в България около три месеца с тогавашната му съпруга. Когато дойде време те да си тръгнат обратно и бяхме даже на летището да ги изпратим, нашите органи на реда ги спряха и искаха да ги задържат, но Илия и жена му бяха американски граждани и просто нямаше какво да им направят, нямаше как да не ги пуснат да излетят и да си тръгнат обратно за Америка.



- С какви впечатления остана Илия от България? Какво най-много хареса?



- С добри впечатления беше. Той е искал да опознае рода си тук в България, много се е интересувал и затова, след като се е пенсионира и продава правата за кеч бизнеса си, решава да се върне за известно време. Когато той е заминал през 1921-ва Разлог е бил само купчина къщи около трите наши основни реки - Бела, Черна и Язо, а при пристигането му през 1981-а той заварва Разлог вече по-развит, застроен и уреден, и то с много нови къщи. Тоест, той напуска Разлог при едни условия, а се връща при коренно различни. Но както казахме и преди, той не правеше излишни оценки, беше сериозен и отговорен мъж. А примерно най-малкият му брат, чичо Славе, най-много хареса тогавашната марка коняк Слънчев бряг. Славе, понеже е работил като експерт по алкохолните напитки, като вкуси от коняка, примляска, примляска и рече въодушевено: „Вие имате такова пиене! Това уиски, където ви го докарах от Франкфурт (б.р. от фрийшопа на летището) е нищо в сравнение с вашия коняк”. Но Илия и чичо Славе, както и сестра им Божанка, идваха в България по отделно.



- Продължаваше ли Илия да говори български и по-конкретно разложкия диалект?



- Да, до последно всичките, и Илия, и чичо Славе, и леля Божанка си говореха на чист разложки, не толкова на литературния български.



(Илия Елчинов ( в средата) със синовете си Ник и Джордж ( зад него) и зет му Аврам (най-вляво), 1947г.)



- Кажете ми малко за децата му. Кои са те и срещали ли сте ги?



- Илия имаше само две деца от първата му жена, Ник и Джордж. Родени през 1929-та и 1930-а година. Интересен факт е, че Ник е бил главен прокурор на Калифорния пет години, а Джордж е бил голям учен, химик или физик. Джордж е искал да посети България, но му е било забранено да напуска Америка пет години, след като се пенсионира. Може би заради разработките, които е правил или заради някои неща, които са били определени за държавна тайна, класифицирана информация. И така и не идва насам след това. Иначе чичо Илия има и внуци - Марк и Кен.



(В Лос Анджелис Илия Елчинов (първият вляво) с Ед "Удушвача" Луис, застанал между синовете на Илия - Ник и Джордж, 1951г.)




(Надгробната плоча на Илия Елчинов в Оукланд, щата Калифорния, на която пише: Луи Милър Елчинов "Шампиона", 1903-1987г.)



В края на интервюто попитах Славчо и Георги как оценяват факта, че техен роднина е имал такова влияние в борческите и кеч среди в Америка. Те отговориха, че просто било съдба, а и той бил много находчив и корав. Попитах ги също как оценяват и това, че Илия е в основата на създаването на Роки Джонсън, бащата и треньор на Скалата, а от своя страна без Роки Джонсън нямаше днес да има и Скалата, защото той тръгва по неговите стъпки. Те отвърнаха, че може би ако не е бил той е щял да бъде някой друг кеч промоутър, който да менижира и лансира Роки Джонсън, но е факт, че Илия стъпва на линията на създаването и формирането на бащата на Скалата в сферата на кеча. Но за тях това не беше важно. Те искаха хората да узнаят повече за Илия Елчинов и да оценят това, че един разложанин, един българин, бе изградил нещо в чужда държава, бе имал голямо влияние и, малко или много, бе постигнал американската мечта. Това показва колко великодушни и чисти хора са потомците на Илия. Трябва всички да опитаме да бъдем като тях, поне малко...


За по-любопитните, може да прочетете повече за колоритната личност на Илия Елчинов (Спомени за него, още редки снимки и негови цитати) на страницата на блога Българската история в професионалната борба.


Снимки: Архив на потомците на Илия и няколко от страницата на Българската история в професионалната борба (ProWrestlingBulgaria.blogspot.com)


Тони Коцаков



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог