Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден десети път в историята си.

Свързани новини

26.02.2024 10:21

Децата на Ливърпул победиха Челси и спечелиха първи трофей за сезона

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден десети път в историята си. На финала мърсисайдци победиха Челси с 1:0. Мачът завърши 0:0 в редовното време, а в 118-ата минута Вирджил Ван Дайк реализира победния гол. Така мърсисайдци ще изпратят Юрген Клоп в последния му сезон на Анфийлд поне с един трофей.

Червените бяха печелят трета поредна купа в Англия след финал срещу Челси, като предишните два през 2022 г. спечелиха след дузпи. Успехът на Ливърпул е още по-значим, тъй като Клоп не можеше да разчита на много от основните си играчи, като сред тях бяха Мохамед Салах, Трент Александър-Арнолд, Дарвин Нунес и Доминик Собослай. Към края на мача германецът пусна някои от юношите и те се представиха на много високо ниво.

Въпреки че гол не падна до 118-ата минута, положения не липсваха. По един гол за двата тима беше отменен, а гредите спряха Конър Галахър и Харви Елиът. Пропуски имаше и пред двете врати, а Куивин Келъхър се отличи с няколко великолепни спасявания.

Срещата започна с доста грешки от страна и на двата отбора. Мърсисайдци имаха малко по-ясни идеи какво искат да направят и владееха топката в повечето време, а пресата им създаваше проблеми на лондончани. След няколко поредни нарушения и центрирания пред вратата на “сините” се стигна до първата възможност в мача. Центриране на Робъртсън стигна до главата на Диас, но ударът се получи параболичен и въобще не затрудни вратаря.

Отборът на Юрген Клоп започна да намира пролуки в защитата на съперника. Диас имаше възможност да стреля, след като получи топката в наказателното поле, но ударът бе блокиран. Последвах изстрел от дистанция на Мак Алистър, с който Петрович се справи. Вратарят бе на точното място и секунди по-късно, когато Диас го тества от доста по-близко разстояние.

В 21-ата минута при първата си добра атака лондончани бяха много близо до гол. Палмър проби отдясно и намери Стърлинг в наказателното поле. Бившият играч на Ливърпул не успя да овладее и да стреля, но топката стигна до Палмър на няколко метра пред вратата. Той обаче стреля в обсега на вратаря и уцели ръката на Келъхър.

Последва поредната лоша новина за Ливърпул, свързана с контузия. Кайседо удари много лошо в глезена Гравенберх, който малко по-късно бе изнесен на носилка. В ситуацията съдията изненадващо дори не отсъди нарушение, което разгневи Клоп. Германецът трябваше да поставя играчи на нетипични позиции, тъй като опциите му на пейката са изключително ограничени. Той пусна в игра Джо Гомес, който заигра отдясно на защитата. Харви Елиът бе върнат в халфовата линия, а Конър Брадли стана част от нападението.

След смяната ритъмът на мърсисайдци се наруши и Челси имаше предимство за известен период. В 34-ата минута тимът на Почетино стигна до гол. Нико Джаксън се измъкна от защитата и намери Стърлинг, който прати топката в мрежата. Страничният съдия вдигна засада на Джаксън, а разглеждането с ВАР потвърди решението му. Малко по-късно “сините” стигнаха до нова опасна ситуация пред Келъхър.

Краят на полувремето обаче беше за Ливърпул. В 40-ата минута центриране на Робъртсън бе засечено великолепно с глава от Гакпо, а топката се удари в лявата греда на Петрович. Малко по-късно няколко играчи на “червените” имаха възможност да стрелят, но ударите бяха блокирани. Най-добрата възможност бе пред Брадли.

Ливърпул започна по-силно втората част. След пробив на Диас той не успя да намери съотборник. “Сините” стигнаха до далеч по-добра възможност в 52-ата минута. Отличен пробив на Джаксън завърши с подаване към Енцо Фернандес. Аржентинецът опита да завърши с пета, като прати топката покрай вратата, а до него имаше двама свободни съотборници на по-добра позиция за удар.

Изстрел на Палмър мина покрай вратата, а опит от воле на Харви Елиът бе спасен от Петрович. След час игра Ван Дайк се разписа, но попадението бе отменено. Нидерландският бранител засече с глава центриране на Робъртсън. Играчите на Ливърпул отпразнуваха гола, но съдията бе привикан да види ситуацията на монитор. Решението бе за засада на Ватаро Ендо, който блокира Колуил и му попречи да се приближи до Ван Дайк.

И двата отбора продължиха да нападат и ситуациите се редяха пред двете врати. Дисаси се размина с гола, след като пред вратата не успя да засече топката. При ответната атака Гакпо пропусна прекрасна възможност, след като Диас проби и му предостави топката, но той я прати над вратата. В 77-ата минута Конър Галахър удари греда след отличен пробив и подаване на Палмър.

Челси определено имаше предимство в последната част на двубоя, а мърсисайдци се задъхваха. Палмър изведе Галахър сам срещу вратаря. Той се забави с удара, Келъхър излезе навреме и успя да го блокира, но халфът на “сините” направи голям пропуск, като не се възползва от ситуацията. Секунди по-късно той имаше нова възможност да стреля от прекрасна позиция, но прати топката над вратата.

Клоп започна да пуска някои от юношите, които бяха на пейката. Първо в игра се появи Боби Кларк, а малко преди края на редовното време влязоха Джейдън Данс и Джеймс Макконъл. В добавеното време като по чудо топката не се озова в мрежата на Ливърпул. Нкунку стреля право в Келъхър, след това Густо нацели Галахър, а при следващия си опит Нкунку отново не бе точен.

Стигна се до продължения, в които мърсисайдци имаха предимство. Хубав удар на Данс с глава бе отразен от Петрович. Елиът пропусна следващата добра възможност. Челси тотално бе отстъпил инициативата и не успяваше дори да направи атака. През второто продължение лондончани се представяха малко по-добре и направи 2-3 опасни атаки. Най-добрата ситуация обаче бе пред вратата на Петрович. Удар на Елиът с глава срещна гредата.

Така се стигна до 119-ата минута, когато след ъглов удар, изпълнен от Цимикас, Ван Дайк насочи топката с глава и тя се озова в мрежата. Този път нямаше причина попадението да бъде отменено и феновете на “червените” празнуваха, а секунди по-късно вече се радваха и на спечеления трофей.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби