МОК не допусна Садулаев до олимпийските квалификации.

Свързани новини

05.04.2024 16:19

МОК не допусна Садулаев до олимпийските квалификации

Видян 2428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двукратният олимпийски шампион в свободния стил Абдулрашид Садулаев не бе допуснат до квалификациите за предстоящите олимпийски игри в Париж от Международната федерация по борба (UWW), съобщават от пресслужбата на организацията. Първата от оставащите две квалификации започва този петък в Баку.

Садулаев e олимпийски първенец от Игрите в Рио през 2016-а на 86 кг и от Токио на 97 кг. Той има и пет световни титли.

Руснакът не изпълнява критериите, зададени от Международния олимпийски комитет (МОК) за допускане на спортисти от страната до международни състезания. Комисията към UWW обяснява, че Садулаев е подкрепял открито военните действия на Русия в Украйна и все още официално е член на клуб Динамо.

Комисията към UWW извършва обстойни проверки на миналото на спортистите от Русия и Беларус, както и изказаните от тях мнения в социалните мрежи. Състезателите, които покриват изискванията на МОК, имат правото да се се борят като неутрални атлети - без флаг или отличителни знаци по екипите. Също така, химните на Русия и Беларус не се изпълняват при награждавания.

“Няма да обжалваме, докато не съберем пълна информация за ситуацията. Подчертавам, че това е решение на МОК, не на UWW. И е второто политическо решение срещу Садулаев в рамките на месец. Преди това той не бе допуснат да влезе в Румъния, въпреки че имаше шенгенска виза и пропусна европейското първенство. Сега най-важното е да спечелим най-много квоти, а после ще решаваме дали изобщо да участваме на Игрите в Париж”, заяви президентът на Руската федерация по борба Михаил Мамиашвили.

Садулаев ще бъде заменен от Алихан Джабраилов. Последният е европейски шампион от 2021-а и трети в света от 2019-а.  Аварския Танк е вторият борец от “Сборная”, който пропуска турнира поради забрана. Две седмици по-рано стана ясно, че олимпийският шампион в класическия стил при 97-килограмовите Муса Евлоев ще пропусне схватките в Баку заради снимка с плакат с надпис “За свят без нацизъм”.

“Към него други претенции няма, освен тази снимка. Да разбираме тогава, че UWW са за нацизма?”, коментира Мамиашвили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни