Свързани новини

01.02.2018 14:42

Съдът в Лозана отмени наказанията на 28 руски спортисти

Видян 1868 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спортният арбитражен съд (КАС) към МОК отмени наказанията за допинг от зимните олимпийски игри в Сочи на 28 руски спортисти. Вчера в Пьонгчанг КАС публикува решението си по апелацията на 39 руски състезатели за доживотното им отстраняване от участия на олимпийски игри и анулирането на резултатите им от Сочи 2014.


В средата на миналата година МОК заяви, че 43 руски олимпийци от игрите преди 4 години са виновни в нарушаване на антидопинговите правила, и анулира резултатите им. По този начин Русия бе лишена от 13 медала от игрите в Сочи и загуби първото място в класирането по нации от тази олимпиада. 39 от засегнатите състезатели подадоха колективно обжалване в КАС и съдът в Лозана напълно оправда 28 от тях, което означава, че имат право да участват на предстоящите игри в ПьонгЧанг.  Резултатите на 28-те спортисти от Сочи, които са оправдани, ще се зачитат и така Русия връща първото си място в класирането по медали от игрите преди четири години. Така страната има 33 отличия (13 златни, 11 сребърни и девет бронзови медала).


Сред оправданите са ски-бегачът Александър Легков, Евгений Белов, Максим Вилегжанин, Алексей Петухов, Никита Крюков, Александър Безсмертних и други. На останалите 11 от подалите колективно жалба в КАС състезатели съдът замени доживотното им отстраняване със забрана само за игрите в Пьонгчанг.


В съобщението на КАС се изтъква, че МОК не е успял да предостави достатъчно доказателства, за да бъдат счетени 28-те спортисти за нарушители на антидопинговите правила.


Въпреки че официално съдът в Лозана оповести, че тези 28 спортисти са чисти, от Международния олимпийски комитет не разрешиха  тяхното участие на предстоящата зимна олимпиада.  


Решението на КАС не означава, че който и да е от 28-те оправдани спортисти ще бъде поканен на олимпиадата в ПьонгЧанг, обяви в официалното си съобщение МОК.


"Решението на Изпълнителния борд на МОК от 5 декември 2017 г. остава в сила. То е ясно - Руският олимпийски комитет е наказан, а руските спортисти могат да участват в ПьонгЧанг, само след покана от МОК. Решението на КАС не означава, че спортистите от 28-членната група ще бъдат поканени на игрите. Да не си наказан не означава автоматично, че имаш привилегията да бъдеш поканен", пише в становището на МОК.


Реакцията от Кремъл не закъсня, като руският спортен министър Павел Колобков заяви, че очаква състезателите да получат разрешение да участват на игрите в Пьонгчанг.


"Това решение доказва, че руският спорт е чист и нашите спортисти винаги са се състезавали според правилата. Русия се радва, че правдата възтържествува и сега чакаме тези спортисти да получат покани за Пьонгчанг", каза Колобков.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.