11.01.2018 11:01

Apple ще избавя децата от смартфон зависимост

Видян 1770 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Apple се замисля сериозно върху това как да подобри функцията за родителски контрол в своите устройства, за да предпази децата от „смартфон зависимост”, след като главните акционери Jana Partners и Teachers’ Retirement System се обърнаха с писмо към ръководството на корпорацията да разгледа този въпрос.


В писмото си инвеститорите настояват Apple да разработи подобрени механизми за защита от постоянното взиране в смартфона, привеждайки тревожна статистика за влиянието на мобилните устройства върху здравето на децата.


Акционерите са сериозно обезпокоени от нездравото отношение на децата към продуктите на Apple, увеличаващото се време на пребиваване в социалните мрежи и в игри със смартфони – всичко това влияе пряко на психическото и физическото здраве на зависимите от джаджите деца.


В скорошно проучване 67% от преподавателите изтъкват, че новите технологии отвличат вниманието на децата от учебния процес, а 75% наблюдават понижение на концентрацията им. Дори учениците, които по-рано излизали на улицата през междучасията, общували или се занимавали с физически упражнения, сега предпочитат да седят на едно място и да играят на своите смартфони.


Медицински специалисти пък обръщат внимание на това, че американските деца, които прекарват със смартфоните си над 5 часа в денонощието, са със 71% по-склонни към самоубийствени действия. При учениците от по-горните класове, водещи активен живот в социалните мрежи, рискът от развитие на депресия се увеличава с 27%, а онези, които не изпускат смартфона от ръце, обикновено страдат от нарушения на съня, които могат да доведат до затлъстяване и повишено кръвно налягане.


Apple припомня, че функцията за родителски контрол присъства в нейните устройства още от 2008 г., но компанията е съгласна с инвеститорите, че тази функция не позволява пълноценна борба срещу зависимостта от смартфоните. Родителите могат само да блокират достъпа до устройството, като функцията се активира и настройва чрез iCloud.


Инвеститорите предлагат на Apple да разработи програма, която позволява промяна на софтуера на устройството в зависимост от това кой го използва – дете или възрастен. Предложението се поддържа и от бившия дизайнер на iPhone и iPod Тони Фадел, който подчертава, че Apple трябва да поеме своята отговорност, като помогне на хората да контролират своята зависимост на всички нива, вкл. от смартфона, ноутбука, телевизора и т.н.


Нещо повече, инвеститорите настояват за създаване на съвет от експерти, в който да бъдат включени специалисти по детско развитие, и призовават Apple да споделя открито данни с изследователите. Очаква се новото приложение за родителски контрол на компанията да позволи отдалечено следене на времето, което децата прекарват със смартфона, и изключване на някои функции, ако бъде превишен дневният лимит.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак