Свързани новини

19.08.2019 15:08

Автомобилните гуми ще генерират електричество

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Aвтомобилите са обект на множество иновации през последните години и вече предлага усъвършенствани системи за асистиране на водача и автономно шофиране. Гумите са един от класическите елементи на този тип превозни средства, като тяхната визия и функционалност не се е променяла съществено от десетилетия. Нов проект на специалисти от Sumitomo, обаче крие нужния потенциал да предизвика следващата голяма иновация в автомобилните гуми.


Причината е, че дъщерната им компания Falken Tyres експериментира с нова технология, която може да им позволи да генерират електричество, докато се движат. Това е възможно, чрез компактно устройство кръстено с името The Energy Harvester и се разполага във вътрешността на гумите. След това при движението им механизмът е в състояние да конвертира статичното електричество в използваема енергия. Проектът им още е в начална фаза, но тестовете са доста оптимистични.


Във вътрешността на The Energy Harvester има два отделни слоя гума, като всеки от тях е покрит с електрод, съобщава CNet. При движението на гумата тя се деформира, което кара негативния и положителния заряд да си взаимодействат. Именно така се генерира малко количество електричество, което все още не е достатъчно, за да увеличи пробега на EV автомобил. Инженерите на Sumitomo ще продължат с тестовете, за да подобрят възможностите на технологията.


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“