Свързани новини

22.02.2013 16:40

Британци ще строят 1 км. небостъргач

Видян 1728 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британската компания, която построи небостъргачът Shard в Лондон, е избрана за изпълнител на проекта за изграждане на сграда, която ще стане най-високата на света, пише Дейли Мейл.


Базираната в Лондон компания Mace ще строи струващият 780 млн. британски лири небостъргач в Джеда, Саудитска Арабия, наречен Kingdom Tower. Той ще се извисява на изумителната височина от 1 км.


Небостъргачът Shard в момента е най-високата сграда в Западна Европа, докато компанията Mace е участвала при изграждането на  няколко от най-известните забележителности на Лондон, като например Окото на Лондон-135-метровото Виенско колело разположено в центъра на града.


Mace ще работи заедно с друга британска компания - EC Harris, за построяването на огромната сграда, чиято дата на завършване е 2018 г.


Kingdom Tower, който ще има застроена площ от повече от 5,381,955 квадратни фута (500 000 кв. м), ще бъде четири пъти по-голям от Shard. Кулата ще има уникален изглед към Червено море и се очаква да надмине Бурж Халифа в Дубай, който с височината си от 828 м., в момента е най-високия небостъргач в света.


Все още не е известно каква ще бъде точната височина на Kingdom Tower, тъй като точните детайли на плана се пазят в строга тайна.


Все пак когато бъде завършен, високият 1 километър небостъргач ще е близо два пъти и половина по-висок от построената на мястото на разрушения на 11 септември 2001 г. Световен търговски център в Манхатън Freedom Tower и два пъти по-висок от Световния финансов център в Шанхай.


Компанията поръчител Jeddah Economic Company изтъква, че проектът отразява визията на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал и е част от реконструкцията за 13 млрд. лири на град Кингдъм Сити, северно от Джеда.


Плановете са разработени от американската фирма Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.


Сградата ще разполага с външни тераси, разкриващи прекрасна панорамна гледка към Червено море и Джеда. Kingdom Tower ще има 59 асансьора, най-бързия от които ще се движи със скорост от 10 м/сек. Предвижда се и пет-звезден хотел Four Seasons. Разбира се ще се предлагат и обслужвани апартаменти, луксозни апартаменти, и офиси.


Другото уникално в новия небостъргач ще е това, че в него ще бъдат използвани много зелени технологии. Външната фасада ще е направена така, че вътрешността на сградата ще може да се охлажда по естествен път. По същия начин ще се сваля температурата и на терасите към луксозните апартаменти.


През 2011 г. се бяха появили информации, че правата за строежа са били дадени на местната фирма Saudi Binladen Group, като част от седем амбициозни проекта в кралството, което е най-големия износител на петрол на ОПЕК.


Принцът първоначално е искал да построи кула, висока една миля (1,6 км.), но изоставил идеята си, защото е имало предположения, че почвата няма да може да издържи такава гигантска сграда.


Строителни работи ще започнат по-късно тази година и ще бъде завършени в рамките на 63 месеца.


Кейт Брукс от компанията EC Harris заяви: "Kingdom Tower е емблематична сграда, която ясно ще демонстрира на целия свят амбициите на Саудитска Арабия".


„Kingdom Tower е проект от международно значение и ние сме очаровани да сме част от екипа, на когото е възложено неговото изпълнение“, пък коментира Марк Рейнълдс, изпълнителен директор на Mace.


Конкуренти на саудитският проект, най-вероятно ще бъдат небостъргача Nakheel Tower в Дубай и кулата в кувейтския проект "Копринен град". Височината и на тези две сгради също трябва да достигне или да надвишава един километър. Изпълнението и на двата проекта досега бяха прекъснати поради финансови причини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.