Свързани новини

10.12.2020 09:42

Европейско 6G с Nokia

Видян 1626 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Nokia съобщи, че ще оглави европейския проект "Хекса-екс" (Hexa-X), който цели развитието на телекомуникационна мрежа от шесто поколение (6G), съобщава Дневник.


Според финландската телекомуникационна компания проектът, получил финансиране от Европейската комисия, включва създаването на сценарии за използване на 6G и разработка на фундаментални технологии за тези мрежи.


Компанията очаква търговското използване на мрежата да започне през 2030 г. в съответствие с обичайния десетилетен цикъл между създаването на мрежи от ново поколение, подчертава компанията. В момента Nokia активно се занимава с внедряването на 5G мрежи и пусна заедно с мобилния оператор Телиа (Telia) заедно първата 5G мрежа във финландските градове Хелзинки, Вантаа и Оулу още преди две години. В началото на 2019 г. започна търговското ползване на мрежата, обхващаща вече 42 града, където живеят над 25 процента от населението на страната.


Производителят на телекомуникационно оборудване за мобилни, фиксирани, широколентови и IP мрежи е основен конкурент на китайската "Хуауей", която е в конфликт със Съединените щати и която някои държави по света решиха да не допуснат по 5G мрежите си.


Работа по 6G, преди да е разгърната 5G


В тази дейност участват и европейски университети, както и конкурентни доставчици на телекомуникационна техника като "Ериксон", телекоми като "Оранж" и "Телефоника" и др. Инициативата започва в момент, когато разгръщането на 5G мрежата остава на ранен етап - над 100 компании предлагат услугата, но не навсякъде. Въпреки това подготовката за изграждането на следващото поколение започна на няколко места в света, сред тях е и Китай. Nokia вече работи и по други 6G инициативи в Европа.


Ако 5G заедно с ускоряването на връзката и близкото до нула забавяне, трябва да доведе до революция в интернет на нещата, автономното шофиране и други сфери като телемедицината, според "Блумбърг" следващото поколение може да позволи връзка с човешкото тяло и дори мозъка и холограми в реално време.


"Основната цел ще е да разработим визията, пътната карта и календара", цитира агенцията Деваки Чандрамули, която ръководи отдела за стандартизация на Nokia в Северна Америка и е сред основните фигури в екипа. По думите ѝ е нужно и по време на проекта да се улесни взаимодействието с властите в САЩ, за да се намерят допълнителни средства за разработка на технологии.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване. Бъдете