Свързани новини

10.12.2020 09:32

Ръстът на заетите в софтуерния сектор през 2020 г. е най-ниският от десетилетие

Видян 1844 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 1,5 млрд. лева под формата на преки и косвени данъци биха могли да влязат в държавния бюджет от софтуерната индустрия през 2024 г., сочи годишният доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), предаде investor.bg.

Според него в момента всеки зает в този сектор генерира за бюджета над 22 400 лева под формата на данъци и осигуровки. Това е три пъти повече от средната стойност за страната.

Годишното изследване е дело на БАСКОМ и CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и включва данни от повече от 4400 компании. Информацията показва, че тези близо 625 млн. лева в бюджета, спрямо сумата от 750 млн. лева през 2019 г., ще бъдат генерирани от нови 23 хил. работни места, които ще се появят в близките 5 години.

 „Тези данни показват огромния потенциал на софтуерната индустрия да бъде двигател на българската икономика, да я изведе от кризата, да генерира висока добавена стойност и да осигури предвидими приходи в бюджета. Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора, наред с множеството инициативи, които развива нашият бизнес в тази посока“, коментира председателят на Управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров.

 Докладът показва, че софтуерният сектор продължава да е силно привлекателен за младите хора в България заради възможностите за развитие в него.

През 2020 г. броят на работните места в него се е увеличил с повече от 3500. Въпреки това ръстът на заетите в сектора се забавя и през тази година е най-ниският от десетилетие.

Запазва се тенденцията около 35 на сто от заетите в софтуерния сектор у нас да са жени. Благодарение на това България е на първо място в ЕС по този показател с над два пъти средните за ЕС стойности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.