17.07.2020 14:07

БНТ с премиера на документалния филм Майката на Апостола

Видян 2367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

             На 17 юли, петък, от 17:00 ч. в официалнта Фейсбук страница на БНТ ще се излъчи първото по рода си лайф стрийм студио – „В памет на Апостола“, посветено на 183 години от рождението на Васил Левски. Специалното предаване ще покаже документалния филм на Йордан Димитров „Завещаната свобода“, направен по новооткрити в Османския архив в Истанбул документи и снимка, с която Апостолът е издирван от османските власти. Откритията променят значително някои исторически факти, познати до днес. Фактите разкриват детайли около масовите арести на комитетски дейци след обира на турската поща при Арабаконак. В документите са изложени подробности доказващи, че комитетските организации са значително по-мащабни от досегашната информация и очертават социалния облик на участниците в нея. Оказва се, че през цялото време турската полиция разполага с подробни сведения на различни нива, за това какво правят комитетските дейци, включително и Васил Левски. Документите разкриват, че последните две писма на Любен Каравелов са хванати от османските власти много преди те да стигнат до Апостола. Филмът е със специалното участие на Мариан Вълев – Куката и Валери Йорданов.


В студиото с водещ Надя Обретенова, зрителите ще могат да гледат документалния филм „Завещана свобода“, а след прожекцията ще продължи дискусия, в която ще се включат авторът на филма и журналистите Даниел Спасов и Милен Иванов – автори на филма „Песните на Левски“ и водещи на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“. В събеседването, Йордан Димитров ще разкаже подробности около откриването на документите и начинът, по който те променят историята, такава, каквато я познаваме днес. Зрителите на лайф стрийма могат да зададат своите въпроси към гостите в студиото и да споделят впечатленията си от филма в коментари под видеото.


 


Гледайте на живо Live Stream студиото „В памет на Апостола“ ТУК.


(https://www.facebook.com/events/2599359943610303/)


 


На 18 юли, събота, от 21:45 ч., по БНТ 1 ще бъде излъчена премиерата на най-новия документален филм на Йордан Димитров – „Майката на Апостола“. Това е третият документален филм на журналиста на БНТ Йордан Димитров, посветен на Левски. „За мен е важно да разказвам въздействащи истории, които, след като започнат да се редят финалните надписи, ни карат да потопим душите си в съзерцателно мълчание. В това мълчание откриваме ценностите си и добротата.“, споделя авторът на документалната поредица.  Филмът е създаден 210 години след рождението на Гина Кунчева, майка на Апостола на българската свобода. Заедно с историка, проф. Пламен Митев, във филма са представени исторически факти и са възстановени думи на майката на Апостола. В ролята на Гина Кунчева е актрисата Миглена Kараламбова.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос,