17.12.2008 17:33

Има и Велика лютеница

Видян 59829 пъти | Коментари -6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напоследък мнозина преоткриват традиционните български зимни неща за хапване като лютеницата, туршията, киселите краставици и останалите, от които всички градски хора страняхме десетилетия наред. Отдавна е ясно, че трябва да се прави маркетинг на тези уникални продукти. А и на някои комбинации. Например лютеница със сирене Дунавия или лютеница с катък.
В магазините е пълно с различни видове лютеница – в повечето асортиментът е от над 20 сорта. Ако също като нас обичате този продукт, но не сте си го направили в домашни условия, ще останете доста разочаровани от предлагането в момента, защото в повечето случаи става въпрос за странно оцветено нещо на границата между доматено пюре и лютеница. Което малко прилича на оригинал и със сигурност съдържа повече консерванти и други стабилизатори, отколкото обичаме.
Вероятно по тази причина т.нар. лютеница – хорце, която всички помним от малки заради специфичния етикет а ла Денсинг Старс, се води класика. Погледнато потребителски, малко се изненадахме как на етикета й пише 150 калории за 300 грама, понеже при останалите подобно количество енергия се съдържа в 100 грама.
На пазара на лютеница обаче открихме нещо наистина велико. Въпросната лютеница е доста по-скъпа от останалите, но затова пък ще усетите вкуса и на доматите, и на чушките, и на другите й съставки. На етикета пише Велика лютеница. Тя струва 5,29 в Билла срещу 1,29 за най-евтината лютеница Апетитка. Но и разликата в класите е очевидна (по цвета) и осезаема на вкус.
Ако все пак ви се прави лютеница, макар и със закъснение, в домашни условия, издирихме за вас няколко рецепти. Най-популярните традиционни лютеници са Дупнишка, Шопска, Апетитка, Брестовец, Тревненска с моркови.   
рецепти
Лютеница Дупница

червени пиперки (сорт Капия) 10 кг
червени домати 4 кг
растително масло 500 мл (2 1/2 ч.ч.)
лютиви пиперки 20-25 бр
Захар
Сол
1. Пиперките се изпичат на нагорещена плоча и се обелват;
2. Почистват се от семето и дръжките, смилат се и се задушават в растителната мазнина;
3. Доматите се измиват и нарязват на четвъртинки;
4. Смилат се и се прибавят към пиперките заедно със захар на вкус;
5. Сместа се посолява на вкус и се вари на тих огън до сгъстяване;
6. Към края на варенето се прибавят целите лютиви пиперки леко препечени на нагорещена плоча;
7. Готовата лютеница се изсипва в бурканчета, докато е топла, затваря се и се стерилизира 30 минути (след завиране на водата).


Шопска Лютеница
червени пиперки (сорт Капия) 10 кг
червени домати 5 кг
Оцет 100 мл (1/2 ч.ч.)
растително масло 400 мл (2 ч.ч.)
Захар 200 г (1 ч.ч.)
Магданоз 2 връзки
Чесън 2 глави
Сол
1. Пиперките се изпичат на нагорещена плоча, обелват се, почистват се от семето и дръжките и се смилат;
2. Доматите се измиват, нарязват се на четвъртинки, смилат се и се варят до полуомекване заедно с растителното масло, оцета, захарта и солта;
3. Прибавят се смлените пиперки;
4. Сместа се вари до сгъстяване;
5. Малко преди свалянето й от огъня се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън;
6. Лютеницата се изсипва в буркани, докато е още топла, затваря се и се стерилизира 30 минути (след завиране на водата).


Лютеница Апетитка
червени пиперки 10 кг
червени домати 4 кг
лютиви пиперки 20 бр
Чесън 2-3 глави
Магданоз 4 връзки
растително масло 1 л
Сол

1. Пиперките се почистват от семето и дръжките, посоляват се леко отвътре и се пържат в обилно количество вряща мазнина, докато се кожичката им започне да се отделя, след което се обелват;
2. Доматите се измиват, нарязват се на ситво и се задушават в растително масло;
3. Към получения сос се прибавят ситно нарязаните лютиви пиперки, чесън и магданоз;
4. Пиперките се нареждат в буркани, като се заливат с приготвения сос;
5. Затварят се и се стерилизират 30 минути (след завиране на водата).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако се съсредоточите върху