биография на Илон Мъск

Свързани новини

05.12.2023 17:29

Излиза новата биография на Илон Мъск

Видян 1008 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предприемач с безпогрешен нюх за иновации; милиардер с ексцентрични начинания, колкото възхвалявани, толкова и критикувани; дързък мечтател, който има за цел да колонизира Марс... Илон Мъск е най-богатият човек на Земята, но как го е постигнал? Как едно момче аутсайдер, родено в Южна Африка по време, когато страната е раздирана от бунтове, става един от най-влиятелните хора на планетата? И как става най-дръзкият експеримент в култа към личността на съвременната култура?


Новата биография на създателя на Tesla и SpaceX, написана от неговия сънародник Майкъл Влисмас, търси отговорите на тези въпроси. Книгата „Илон Мъск. Рискувай всичко“ излиза утре, 5 декември, в превод на Светлана Комогорова – Комата, и корица от Милена Вълнарова. Изданието ще е налично с отстъпка от 20% на 401-ви щанд на „Кръг“ по време на Панаира на книгата, който ще се проведе между 5 и 10 декември в НДК. Влисмас провежда десетки интервюта със съученици, приятели и бивши служители в компаниите на Мъск, изчита и хиляди страници с информация в стремежа си да разгадае енигмата Мъск.


Защото колкото и да е публичен образът му, колкото и явни да са бизнес делата на милиардера, една част от космополитната му личност остава невидима за обществото. Може би това се дължи на неговия ексцентризъм и чудатост или просто на неговата природа – рядко срещан мечтател и смелчага. Хората от този калибър са решени да променят света. И Мъск следва същата траекторията. Още с първата си компания – Zip2, той прави нещо, което изглежда просто днес, но новаторско някога – качва в интернет справочниците „Жълти страници“ и „Бели страници“, придружени с карти. Бизнес указателят е използван основно от вестникарската индустрия, като първият клиент е „Ню Йорк Таймс“.


Казано най-просто: Мъск смята, че всички трябва да могат да намерят най-близката пицария и как се стига до нея. Южноафриканецът продава компанията за близо 300 милиона и от новак в Силициевата долина се превръща в един от основните играчи. Той минава по тази траектория на успеха и със следващите си компании. От PayPal, с която направи възможно онлайн банкирането, през космическите полети, достъпни за обикновени хора на SpaceX; и електрическите автомобили на Tesla. Влисмас проследява пътя към професионалния успех на Мъск без да отегчава с подробности, като непрекъснато задава и отговаря на въпроса: „Защо Мъск преследва точно тези цели?“. Той винаги го поставя в кон­текст – откъде идва и накъде отива.


Богаташът има милиони последователи и верни фенове, но и не му липсват яростни критици. Хора, които го определят като наивен фантазьор, чиито идеи не струват нищо. Влисмас не подминава този хор от недоволни присмехулници. Техните редици се увеличиха значително след като милиардера придоби социалната мрежа Twitter, прекръстена на X. Влисмас търси основанията в доводите на недоброжелателите, отговоря на критиките, уместни или не, като разкрива личността на Мъск и нейните мотиви зад едно или друго решение.


Биографията „Рискувай всичко“ прави своеобразен психологически профил на Мъск, като за целта задълбава и в турболентното му детство, сложните отношения с баща му и трудностите, през които преминава като подрастващ. „Имало е време, когато хората са се стремили към далеч­ните краища на планетата – пише Влисмас в книгата. – За авантюристите, изследо­вателите и пионерите фокусът е бил върху откриването на далечни земи, изкачването на най-високите върхове, изследването на океанските дълбини. А после фокусът започва да се измества навътре. Голямото откривателско пътешествие навлиза в съзнанието и емоциите; по-скоро в съществуването, отколкото в действието.


Може би Мъск ни привлича отново към големи и дръзки идеи. Из­важда ни от вглъбеността и ни кара да насочим поглед на­горе. По време, когато фокусът ни се е стеснил до кадър в Instagram на екрана с размер 16:9, той ни изтръгва навън и ни напомня да мечтаем.“ Сред другите акценти на щанда на „Кръг“ са „Титан“, дългоочакваният първи сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев, луксозно юбилейно издание на „Малкият принц“ с оригиналните акварели на Сент-Екзюпери; нова книга от поредицата на Кърт Вонегът – „Уомпитър, фома, гранфалун“; както и носителят на „Букър“ от 1973 г. „Обсадата на Кришнапур“ от Дж. Г. Фарел и световният бестселър „Жените от шато „Лафайет”.


Майкъл Влисмас е награждаван журналист и автор на седем книги, включително биографии на голф легендата Гари Плейър, ръгбистът Шалк Бургер старши и ученият проф. Тим Ноукс. Той живее в Съмърсет Уест, близо до Кейптаун, с жена си и двамата им сина. Управлява собствена спортна новинарска агенция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Арменогилдо Дзеня 05.12.2023 22:41

    Старата биография на сър Наелоун Мъст да се счита за невалидна. За меродавни да е се считат само новоизмислените дани от новата, подобрена биографика.Не съм забравил, че Наелоун Мъст ми дължи $ 1,500 + лихвите за 7 години , дето ме прецака с неговата PayPal!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци