Статистическа биография

Свързани новини

27.06.2023 11:47

Излиза Статистическа биография

Видян 973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Както подсказва заглавието, „Статистическа биография“ е оригинална, остроумна, необикновена (авто)биография, написана със самоирония и хумор. Същевременно е обезпокоителна книга, посветена на въпросите, които всеки от нас си задава рано или късно.


Какво е да разкажеш живота си количествено? Това е въпросът, който разнищва „Статистическа биография“ (превод: Петър Герджиков, 352 стр., цена: 24 лв.), подписана от Шарли Делуар – едновременно автор и главен герой. Когато открил, след като прочел една статистика, че на земята има 200 000 диви вълци срещу 400 милиона домашни кучета, той си задал важен въпрос: дали простите цифри дават ясна представа за това, какво става с нашия свят, дали статистиките биха могли да осветлят и собственото му съществуване?


Да кажат кой е бил и какъв е в момента на своите 44 години? Като се опитва да представи графично вътрешния и социалния си живот, Шарли Делуар създава нов вид биография: тази, която се разказва в цифри, илюстрирайки личните си данни с истории и спомени. Измисля уникален начин да се самоанализира, да застане пред себе си като пред увеличително огледало. Шарли Делуар е белгийски писател франкофон, автор на шест романа и осем книги за деца. „Статистическа биография“ е петата му книга, която излиза през 2019 г. и поразява критици и читатели със своята оригиналност, с игровия подход към житейските проблеми и към човешкото съществуване. Както и към самата литература. Романът неслучайно е номиниран за Европейската награда за литература 2020 г. Но нека оставим автора да представи себе си и книгата в няколко реда:


„Роден съм на 13 януари 1975 година в Брюксел. През 2019 навърших четиресет и четири години, живея в Париж, обвързан съм от осемнайсет години и имам три деца. Аз съм писател и сценарист. Името ми е Шарл-Еманюел, но името, което използвам обикновено, е Шарли. Роден съм като всички, на точно определено място в точно определено време. Данните, които следват, за някои могат да бъдат и тези на човек от Запада, живеещ в XXI век.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец