Свързани новини

06.12.2021 10:32

Как да не се заразим по празничните тържества, стратиращи от днес?

Видян 1236 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналата година повечето предколедни и предновогодишни тържества просто бяха отменени, защото бяхме насред локдаун. Тази няма такава драма, но все пак е добре да бъдем внимателни, за да не се заразим баш в най-веселите дни от годината, които започват от днешния Никулден. В някои държави като Германия се случва и от най-близки хора, идващи на гости да се иска бърз антигенен тест на влизане. У нас това не е прието. Но пък ето какви лайфхакове по темата дава самият Вашингтон Пост.


Както и много други медии, флагманът на американската преса не съветва особено хората над 60 г. да пътуват и да се събират в шумни компании. За всички, по-млади и по-възрастни, съветът на Кери Алхоф, епидемиолог в прочутата болница Джонс Хопкинс е да се събират само с ваксинирани. „Ако тържеството е смесено с неимунизирани и непреминали ковид19, постарайте се да съкратите до минимум броя на поканените, а ако сте гост първо помислете дали да приемете да присъствате. В случай, че отидете, бъдете готови без притеснение да си тръгнете в първия момент, когато се почувствате некомфортно или ви се стори, че някой проявява симптоми на зядушаваща кашлица, стомашни проблеми или се оплаква от особено силно главоболие”.


Към това мнение се присъединява Стърлинг Рансон – президент на Американската асоциация на семейните лекари: „Един от най-лошите подаръци, които можете да получите за този празничен сезон е да ви лепнат ковид19, така че по-добре се въздържайте от обичайните в нормални години по това време парти-маратони. Ако пътувате в страната или чужбина и не можете или не искате да го отмените, хвърлете поглед на статистиката и тенденциите на развитие на болестта в дадения район, накъдето сте се отправили. В случай, че сте толкова смели, просто спазвайте обичайните мерки на физическа дистанция, носене на маски, дезинфекция и хубаво миене на ръцете”.


Акико Ивасаки – имунолог от прочутия Йейлски университет призовава пътуващите да помислят за ваксинация, а ваксинираните преди повече от 7 месеца – за бустерна доза преди да тръгнат на път и то да приключат процедурата поне седмица предварително, през която – ако има някакво противопоказание, да мине и да замине.


Професор Шийла Шарма от ЮТХелт Скуул предупреждава, веднъж попаднали на празнично парти, да опитаме, въпреки склонността да си угаждаме, да се храним здравословно, без особено много да вдигаме количеството захар – вирусът много я обича, сол и тесто, които поглъщаме, а да наблюгаме на свежите плодове и зеленчуци, които съдържат много витамини – стигат 400 г на ден. Към това не забравяйте морските продукти, които компенсират специално имунозащитния витамин Д.


„Друго много важно е да бъдете сигурни, че ви сервират с чисти ръце и са ви поднесени чисти прибори”, допълва Шарма. Тя съветва също така да предпомитаме, когато каним или сме канени на парти, храна, оформена като хапки, поемани набодени на клечки, което според нея дава минимален риск от заразяване не само с ковид19, но и с други вредни вируси и бактерии.


Есения Марокин от Детската болница на Филаделфия е категорична, че всичко това, което прилагаме, за да останем здрави по празниците, трябва да го обясняваме просто и ясно на децата около нас. Същото според психоложката трябва да правим и с близки и роднини антиваксъри, без на тях специално да им натяквате правилността на вашия избор – личният пример ще има много по-силен ефект.


Кели Бостън от асоциация, специализирана  върху превенцията и контрола на инфекции, е много важно да имаме добро обяснение към гостите си или когато гостуваме защо понякога слагаме маска или спазваме дистанция. Това може да се окаже животоспасяващо за хора, които са с по-слаба защита, като например болните от сърце и рак.


Специално внимание трябва към децата, ако пътуваме заедно с тях и те не са ваксинирани. Първо, дни преди отпътуване, да не ги събираме с други хлапета, за да не бъдат изложени на риск. На летищата, които са с повишен риск от заразяване и в самолетите, където той е минимален 1 към 27 млн., най-добре е цялото семейство на използва най-сигурните FFP2 маски. За гари, автогари, влакове и автобуси просто е задължително.


Кристин Мофет – педиатър – инфекционист в Детската болница на Бостън съветва да не изпадаме в паника, ако се налага да пътуваме с децата, но все пак да проучим състоянието и тенденциите на заболяването в съответния райн или страна, където  отиваме.


На същото мнение е проф. Питър Хотез от Бейлър Колидж и съдиректор на Ваксинационно развитие в Детската болница на Тексас. Според топексперта най-голямата грешка на съвременното общество е, че превърна ваксините в политически въпрос, а политиката е антинаука!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева