Свързани новини

13.08.2019 10:16

Как Япония изпревари Шотландия по уиски и Китай по чай

Видян 2861 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис Ангелов


Токио - София


Мача е световен супер хит. В Ню Йорк, в Лондон, а най-накрая и сред просветените в световните  модни лайфстайл тенденции в София зеленият японски чай доби култов статус. Япония решително бие Китай, където чаят е открит. Заради своя ритуал. Прочутата чайна церемония, на която и днес можете да присъствате в токийския Ню Отани, където има специална къщичка в прекрасната му градина или в Чазен до театъра Кабуки в Гиндза до универсалния магазин Мицукоши, е една от големите атракции на Страната на изгряващото слънце. Тя е истинско изящество на дейталите, докато в Пекин на предназначените за това места просто ви надуват главата с информация за чая и ви сервират малка чашка с него.


Как се прави в аристократично Токио? Фините листчета на зеления чай – само той е истински и оригинален, деликатно се стриват спокойно и равномерно. Превръщат се в него като чаено брашно. После се прибавя водата. Сместа, която добива плътност почти на супа, се разбърква енергично с малка бъркалка. Движенията са както се разбива например тестото за палачинки.


Когато чаят е готов, той се налива в малка купичка без дръжка. Задължително тя е декорирана поне отпред с цвете, друго растение или символ. Защото ритуалът на пиене е следният: човек завърта купичката два пъти вляво по часовниковата стрелка и после веднъж в дясно в обратната посока – нещо като тангото: две напред – една назад. После прави лек поклон с глава - кимване, благодари на Господ, затова се пие на колене, поглежда изпод вежди символа на чашата, обръща се с „Осакини”, което е нещо като „Прощавай”, към онзи, с когото пие чай. С това се приема, че той е в мир със себе си и с ближните, че е изпълнен с добри чувства. Тогава и само тогава вече е готов да отпие и да усети цялото чаено удоволствие.


Онези, за които чаят е „слаба ракия”, също има на какво да се насладят в Япония. Защото вече не Шотландия, а Страната на изгряващото слънце е номер 1 при уискитата. Култът се нарича Ямадзаки. 12-годишното, което съумява едновременно да бъде силно и меко, струва нещо като 150 долара бутилката. Иначе Ямадзаки е на цената на 2 бири, ако си го вземете малко в заведение. Защото в Япония пивото струва равностойността на 6 – 7 долара чашата, колкото пък се продава „обикновеното” уиски „Иваи”,  което също е световен хит и също е наистина много добро, с лек нюанс на мед и карамел, пивко и приятно.


Всъщност, и уискито, и бирата ги прави все „Сантори”, като другите основни марки, заедно с тази при пивото са на някогашната зимна олимпийска столица Сапоро, и Асахи, както се нарича и главният вестник на Япония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване

Този ден ще бъде изпълнен с активно общуване. Бъдете