Свързани новини

21.09.2021 09:48

Кой измисли пуканките и вредни ли са?

Видян 1578 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България, както и в целия соцлагер, нещо толкова американско като пуканките, се появява след визитата в САЩ на съветския лидер Хрушчов през 50-те години. Там той, наричан от съратниците си кукурузник – царевичар, много се впечатлява от щатския попкорн. Създател на супер печелившия продукт само 20 години по-рано е еврейският емигрант зад океана Самуел Рубин. През 1935 г. той измислил „въздушната царевица”, както е наричана тази храна на старта на нашествието си по света и у нас.


Ето и нашия днешен лайфхак. Оригиналната й рецепта е царевица – но не всякаква, а със затворени, ненапукани, чисти зърна, кокосово масло и сол, но не кристална. При пукането на температура от 220 градуса в мазнината, обемът на зърното стига 40-44 пъти повече от първоначалния, в зависимост от качеството на царевицата. Така можете да правите пуканките и вкъщи. Мнозина, разбира се, предпочитат бързината и ги приготвят в микровълновата фурна. И трябва да знаят, че съвременните производители заменят мазнината по рецепта с палмово масло, защото е 2 пъти по-евтино, но онези, които у дома си ще пържат пуканките по класически – на тиган, не бива да ги правят с олио, няма да получат добър резултат особено като вкус.


Продуктът станал хит, заради нюха на собствениците на киносалони. Те усетили, че могат да правят от 800 до 3000% печалба от попкорна и така пуканките били свързани маркетингово в мозъците на хората с ходенето да се гледат премиерните филми. И досега те дават голям дял от приходите на кинозалите – често много по-голям от билетите. Просто е: себестойността на кло е 10 евроцента за солени и 11 евроцента за златистите с карамел, които са много по-вредни за целия организъм и особено за зъбите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.09.2021 18:35

    Моят дядо е роден 1895г и ми е разказвал, че баба му е "пукала" "орози"- така в нашия край казват на царевицата, подходяща за пуканки. Те са го правили в медна калайдисана тенджера (тя се нагрява равномерно до висока температура) с малко олио. Така, че не е вярно, че пуканките са измислени 1936 година.

RSS

Най-нови

Най-добрите плажни хотели в Европа

Най-добрите плажни хотели в Европа

Mandarin Oriental, Коста Наварино, Гърция ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей