До края на месеца в три града от страната – София, Пловдив и Варна -  предстоят още събития от програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“.

Свързани новини

07.10.2022 12:04

НДК се превръща в Арена на бойните изкуства

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Едно от най-дългоочакваните събития в програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“ ще превърне района около НДК в своеобразна арена на бойните изкуства утре, 8 октомври. „Ден на японските бойни изкуства и традиции“ се провежда за осми пореден път в рамките на инициативата и е организирано от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и Посолството на Япония в България с подкрепата на Столична община.

Като част от програмата на събитието представителите на различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще проведат демонстрации на открито. Организациите, членове на Клуб „Нихон Томоно Кай“, ще представят различни японски традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт и др. Специален акцент отново ще е гостуващият мобилен храм Микоши.

ПРОГРАМА

Графикът е разделен по часове, като през целия осми октомври ще има вълнуващи активности за публиката на място. Между 10 и 11 ч. ще се проведе шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм микоши. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски  празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на бул. Витоша.

Едва след това – в 11 ч. – предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици от столичните 18 СУ и 138 СУЗИЕ, които изучават японски език.. Между 11:45 и 12:00 ч. присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония „Чадо Урасенке“.

От 12 до 14 ч. ще се състои Спектакъл-демонстрация „Духът на Японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства: Айкидо, Катори Шинто Рю, Джудо, Шотокан Карате До, Такемусу Айкидо, Кендо, Иайдо, Джу Джуцу и Киокушин Карате.
Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб в 14 ч.

През целия ден в специално обособената арт зона ще текат демонстрации и работилници на различни японски традиционни изкуства. Между 10 и 17 ч присъстващите ще могат да се отдадат на кири-е, оригами, хайга, хайку, калиграфия, икебана, темари и pixel art.

Присъствието на Деня на японските бойни изкуства и традиции е напълно безплатно.

Поради епидемиологичната обстановка миналата година по това време събитието беше отменено, което направи очакването му тази година още по-голямо и трескаво.

До края на месеца в три града от страната – София, Пловдив и Варна -  предстоят още събития от програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“.

Актуалната програма и информация за оставащите около два месеца може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което