Гробницата в Италия

Свързани новини

18.10.2023 10:13

Откриха гробница с множество стенописи на митологични същества в Италия

Видян 2340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Картини на Цербер, морски кентаври (ихтиокентаври) и други митични същества покриват 2200-годишна гробница, открита близо до Неапол в Италия.

По време на изкопни работи за изпълнение на инфраструктурен проект близо до Неапол, археолозите забелязват хипогеум - голяма гробница с камери или ниши за погребване на няколко души, в перфектно състояние, с вход, все още покрит с плочки.

Множество стенописи украсяват вътрешността на гробницата. Двата кентавъра, които имат глава и торс на човек, долната част на тялото на кон и опашка на риба, може да са изображения на Афрос и Битос, митологични морски богове, олицетворяващи морската бездна. В тази гробница те са показани да се протягат един към друг, за да държат заедно голям щит, известен като клипеус. Две крилати, подобни на Купидон бебета допълват сцената.

Гробницата е покрита с рисувани гирлянди и включва зашеметяваща картина на Цербер, митичното триглаво куче, което пази подземния свят и е заловено от Херкулес в последния от 12-те му подвига. Бог Меркурий (Хермес в гръцката митология), разпознаваем по крилата му шапка, стои наблизо.

Гробницата включва още олтар, на който членовете на семейството могат да оставят дарове за мъртвите, както и самите погребални легла, които все още съдържат останките на починалите.

Мариано Нуцо, началник на Отдела по археология и изящни изкуства към местната управа на Неапол, казва в изявление, че усещането от откриването на гробницата е неописуемо и благодари на археолозите за усилията им да открият и запазят информация за историята на региона Джулиано. Днес предградие на около 12 км северозападно от Неапол, Джулиано е една от по-малките населени части на Кампания, плодороден регион, който в древността е включвал градове от Капуа до Салерно.

Предишни археологически проучвания във вулканичната зона Campi Flegrei около Джулиано разкриват редица погребения от римската епоха, обхващащи четири века - от републиканския до имперския период на Рим.

Проучванията на обекта, наречен “Гробницата на Цербер”, продължават, пише Live Science.



На снимката в гробницата: Картина на два ихтиокентавъра или морски кентаври, държащи кръгъл щит до две крилати, подобни на Купидон бебета.
© Управа на Неапол/Министерство на културата, Италия 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби