11.01.2019 10:01

Ватиканът праща на олимпиадата отбор свещеници

Видян 600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ватиканът стартира отбор по лека атлетика с цел да се състезава в международни състезания, включително Олимпийските игри, като част от споразумение, подписано с Италианския олимпийски комитет Coni.

Около 60 състезатели - швейцарски гвардейци, свещеници, монахини, фармацевти и 62-годишен професор, който работи във Ватикана, са първите акредитирани членове на Ватикана. Това е последната итерация на дългогодишното популяризиране на спорта на Светия престол като инструмент за диалог, мир и солидарност.

Поради споразумението с Coni, екипът се стреми да се присъедини към Международната асоциация на федерациите по лека атлетика. Надява се да се състезава в международни състезания, включително в Игрите на малките европейски държави, отворени за държави с по-малко от един милион души - и Средиземноморските игри. Ватиканът има за цел да подпише подобни споразумения с италианския параолимпийски комитет.

"Винаги сме мечтали да видим знамето на Светия престол на откриването на Олимпийските игри - каза Хосе Санчес. - Може би един ден то ще се качи на пиедестала", заяви ръководителят на отдела по спорт и култура на Ватикана Хосе Санчес де Тока.

Снимка: АП

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини