22.11.2019 18:31

България е избрана за член на Спортния комитет на ЮНЕСКО

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че България е избрана за член на Междуправителствения спортен комитет на ЮНЕСКО:


 


„Радостен съм да съобщя, че България е избрана за член на Междуправителствения комитет за физическо възпитание и спорт на ЮНЕСКО (CIGEPS), като ще бъде представлявана от мен и Министерството на младежта и спорта. Включването на България ще засили ролята и влиянието на ЕС в тази структура на ЮНЕСКО.


 


Комитетът се състои от 18 държави-членки. Сред тях са Аржентина, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Финландия, Гамбия, Германия, Япония, Мадагаскар, Малайзия, Мексико, Руска федерация, ЮАР, Тунис, Турция, Туркменистан и България, като до момента само 2 страни бяха членки на ЕС.


 


Междуправителствения комитет е основан през 1978 г. като част от структурата на ЮНЕСКО. Основната му цел е промотирането на международното сътрудничество в сферата на физическото възпитание и спорт като се цели засилване на мира, приятелството, разбирателството и взаимния респект между хората като се помага на страните-членки да координират техните програми и дейности в сферата.


 


Комитетът получава техническа помощ и насоки от Постоянния консултативен съвет, състоящ се от водещи спортни федерации, както и Агенциите към ООН и неправителствени организации.


 


Ще имам възможност да представлявам България в CIGEPS в следващите 4 години“.


 


Снимка: БГСпорт
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.