18.09.2020 12:09

Младите хора стават свидетели на агресия почти ежедневно

Видян 565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
01/02
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според представително за столицата проучване, проведено през юли 2020 г. на Сдружение Екопрограма, 77,20% от младежите на възраст от 15 до 29 години са ставали свидетели на насилие.


50,12% от анкетираните стават свидетели на насилие всеки ден или веднъж на няколко дни.

Данните са тревожни. Агресията е станала част от ежедневието на младите хора. Тук ще се опитаме да обобщим причините за агресията, като по този начин се надяваме да допринесем поне малко за справянето с този актуален проблем.

Младите хора често имат усещането, че никой не се интересува истински от тях. В тази възраст, когато започва да се определя идентичността, усещането, че не си зачетен, че не си важен, те прави непълноценен, самотен и безпомощен. Именно чувството за безпомощност е една от причините за агресия.
Емоциите в пубертета са изключително интензивни, често негативни и понякога разрушителни. Липсата на умения за общуване в тази възраст често провокира междуличностни конфликти и антисоциално поведение в подобни ситуации.

Желанието за подражание е друга причина за пораждане на агресия. Тийнейджърите имат нужда от кумири, които обаче, наред с положителните качества, може да носят и характеристиките на деструктивни личности.

Агресията в отговор на извършена спрямо човека агресия. Често насилникът е бил в ролята на жертва преди това.

Скуката също може да бъде причина за пораждане на агресия. Отегченият тийнейджър може да се превърне в лошия тийнейджър. Липсата на интереси и смислени занимания отключват привидно немотивирана агресия.

Употребата на алкохол и наркотици са начин за младежите да подражават, да изглеждат възрастни, но провокират разрушително и саморазрушително поведение. А употребата на психоактивни вещества променят драстично начина на мислене, чувствителността и поведението на тийнейджъра.

Пасивно-агресивната агресия е сред най-разпространените. Тя е противоположна на открития, честен, директен и словесен израз на недовоството и „затваря” гнева вътре в човека. Човекът наказва както себе си, така и отмъщава на околните. Най-безобидните прояви на този вид агресия са бавенето, отлагането, правенето напук, забравянето.

Проектът "Принципите на олимпизма срещу разединението, езика на омразата и зависимостите" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по НПИМД по чл. 10а от Закона за хазарта. 
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.