02.09.2019 11:15

Откриват изложбата Минимализъм-BG в Пловдив

Видян 209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Изложбата Минимализъм-BG ще бъде открита днес в Пловдив
В Пловдив тази вечер се открива нова галерия. Тя е на улица Гладстон в града, а първата изложба, която ще бъде представена там, е озаглавена Минимализъм-BG и включва творбите на 37 български художници.
Куратори на изложбения проект Минимализмът в българската живопис 1944-2019 г. са художниците Румен Жеков - преподавател по живопис в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, и Красимир Русев, който преподава във Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий.
Двамата работят и върху теоретична разработка, която цели да систематизира процеса на развитие и спецификата на минималистичната живопис в България. В експозицията, която ще може да се види до 29-ти септември, са представени творби от фондовете на Софийската градска художествена галерия, галериите в Габрово и Добрич, както и от частни колекции.
Предвидени са и лекции пред студентите на тема Съвременно изкуство. Строителството на новата изложбена зала на ул. Гладстон продължи близо година, а инвестицията е за около 3,5 млн. лева. Междувременно от Дружеството на пловдивските художници заявиха, че тази вечер ще протестират пред Общината, тъй като залата им е била отнета. „Галерията е наша по силата на подписан и гласуван от Общинския съвет меморандум“, категорични са от дружеството.
Източник: БНР

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини