14.05.2021 13:05

Доматът Кумато – новата достъпна гурме звезда в чинията

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко български земеделци, от различни слънчеви кътчета на България, се готвят за бране на реколтата от Кумато. Сочните домати със специфичен цвят са вече доста популярни и харесвани в Западна Европа. Българският потребител, от своя страна, постоянно се информира за новото и е отворен за непознати вкусове. Затова и предприемчиви производители у нас решават да отглеждат тези специални домати, на родна земя и да предложат на клиентите достъпно гурме изживяване. На пръв поглед, основната разлика между доматите Кумато и традиционните домати, които познаваме, е необичайният им цвят. Той се променя в процеса на зреене от тъмно кафяв до златисто-зелен. Растенията от този вид естествено раждат плодове, по-тъмни на цвят и по-сладки. Това се дължи на съдържанието на фруктоза, което е по-високо спрямо традиционните червени домати. Ароматът и вкусът на доматите Кумато са автентични и запомнящи се. Освен това, Кумато е по-наситено сладък от познатите сортове и се отличава с фина, леко кисела нотка. Той е едновременно твърд и сочен. Сортът Кумато е нов за България, но изключително успешен в Испания (от където и произхожда), Франция, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Гърция, Турция и Канада. Корените на сорта водят до 70-те години на XX век, когато испанецът Луис Ортега и неговият баща посетили земеделските площи, обработвани от тяхната фамилия в село Агра, на испанското крайбрежие в близост до Алмерия. Тогава, той забелязал промяна в доматите, които растели по периферията и до които достигала по-малко вода. Те били с различен цвят и с доста по-наситен аромат. Това много му допаднало и младият фермер решил да се опита целенасочено да отгледа домати с този специфичен вкус и цвят. Така за първи път на средиземноморския бряг се появил сортът Кумато. Качествата на доматите зависят от множество фактори, но в почти всички случаи Кумато е по-сладък от традиционните разновидности. На какво се дължи това? Преди всичко на особеностите на сорта и на условията, при които се отглежда. Освен това, всички домати Кумато се отглеждат и зреят при оптимални условия и контролът на качеството е много прецизен относно това каква продукция стига до пазара. Затова и консуматорите винаги получават гарантирано ароматни и сладки домати. Отличителният цвят и вкус на Кумато са в резултат на целенасочените усилия на земеделците чрез традиционни методи да култивират сорт, който да носи точно тези характеристики и вкусови качества. Произходът на сорта е свързан с диворастящите домати по крайбрежието на Южна Испания, които са се адаптирали да


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !