14.02.2019 13:02

Изградиха соларна лаборатория в българско училище

Видян 334 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В професионалната гимназия в град Бобов дол отвори врати чисто нова Соларна лаборатория. С нейното откриване пет възпитаници на гимназията ще получат възможността да стартират своето обучение в новосъздадения модул „Монтьор на фотоволтаични инсталации“.

 През втория срок на учебната година те ще бъдат обучени за соларни електротехници безвъзмездно.Училището е пряк наследник на Техникума по минна промишленост и към днешна дата в него се обучават ученици по професия „Електротехник“, в специалност „Електроенергетика“. Като част от лабораторията, в гимназията вече са инсталирани и соларни панели, лабораторна маса и бойлер. Инициативата се организира с подкрепата на „Грийнпийс“ – България и Центъра за енергийни решения. Лабораторията ще даде възможност за теоретични и практически занимания по слънчеви системи на младите електротехници. Благодарение на новата придобивка, те ще получат необходимите технически умения и практически опит в сферата на слънчевата енергия. Лабораторията е част от усилията за внедряването на възобновяема енергия в България като устойчиво и икономично решение на проблемите, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива като въглищата. Освен очевидните ползи за околната среда, лабораторията разширява възможностите за работа на младите техници. Време е България да се възползва от потенциала си за възобновяема енергия и да пожъне ползите, които идват с нея: здравословна околна среда и процъфтяваща икономика. Изграждането на Соларната лаборатория е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България. Като част от глобалната визия за бъдеще на енергийната система, организацията води кампания за енергийна трансформация, в която фокусът е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата и участието на хората в този процес.

„Представете си свят, в който няма замърсяване, причинено от добива и горенето на въглища. Свят, където енергията не ни разболява, не вреди на околната среда и е достъпна за всички. Това е възобновяемата енергия. Технологиите направиха възможно сами да произвеждаме електроенергията, която използваме, от възобновяеми източници като Слънцето. Вече е реалност едновременно да намалим сметките за ток, вредното влияние върху околната среда и здравето, а и промяната в климата. Така ние ставаме енергийни граждани — домакинства, общности и малки предприятия, които произвеждат електроенергията си сами и допринасят за енергийната си независимост и сигурност“ – коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България.“Лабораторията е част от усилията за внедряването на възобновяемата енергия в България като устойчиво и икономично решение на проблемите, свързани с производството на енергия от изкопаеми горива като въглищата. Освен очевидните ползи за околната среда, лабораторията разширява възможностите за работа на младите техници”- Татяна Костадинова, директор. Чрез тази лаборатория учениците от техникума в Бобов дол ще се научат да прилагат технологии за производство на възобновяема енергия. По този начин възпитаниците ще завършат училище с две специалности - класически електротехници и електротехници във възобновяемата енергетика. Освен това ще се запознаят с най-новите тенденции в тази област”- Инж. Колю Орешков, Център за енергийни решения.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com