30.03.2019 10:03

Чърчил виновен за милиони случаи на гладна смърт

Видян 957 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаПолитиката на Уинстън Чърчил предизвикала глад, който отнел повече от 3 милиона индийски живота, според ново проучване, използващо за първи път анализ на почвата, за да докаже произхода на бедствието, съобщава CNN.

Гладът в Бенгал през 1943 г. е единственият в съвременната индийска история, който не се появява в резултат на сериозна суша, се казва в доклада на изследователи от Индия и САЩ.

"Това беше уникален глад, причинен от неуспех в политиката, вместо от каквато и да било суша", заяви пред CNN Вимал Мишра, водещ изследовател и доцент в Indian Institute of Technology Gandhinagar.

Изследователите са използвали метеорологичните данни, за да преценят количеството влага в почвата по време на шест големи периода на глад на субконтинента между 1870 и 1943 година.

"Не е имало голям глад от независимостта", каза Мишра. "И така, ние започнахме изследванията си, като мислехме, че гладът е бил причинен от суша, поради фактори като липсата на напояване."

Те открили, че 5 от случаите до голяма степен са причинени от суша, но през 1943 г., в разгара на глада в Бенгал, нивата на дъжд са над средните, според проучването, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

"Гладът от Бенгал през 1943 г. беше напълно заради провала на политиката", каза Мишра.

Политическите пропуски, като приоритизиране на разпределението на жизнено важни доставки за военните, спиране на вноса на ориз и недеклариране, са всъщност факторите, довели до мащаба на трагедията.

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com