16.08.2019 10:15

Запознайте се с пилотите-герои, които спасиха 233 живота

Видян 530 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разполагайки само със секунди за действие, двама пилоти успяха да приземят горящ самолет Airbus в царевична нива близо до Москва, след като удар с птици спря двигателите. Героичният момент вече се сравнява с чудото от 2009 г. на Хъдсън.

Въпреки малките шансове, капитан Дамир Юсупов и първият офицер Георги Мурзин успяха да свалят успешно на земята Airbus 321 на Ural Airline.

Пилотите „приземиха по корем“ самолета на разстояние от всякакви къщи или сгради и спасиха 226 пътници и 7 членове на екипажа. Ето какво знаем за тях:


Дамир Юсупов

Роден в Сибир, 41-годишният Юсупов не е типичен кариерен пилот с десетки хиляди летателни часа. Всъщност той е набрал само около 3 хиляди часа полетно време. Това е само два пъти минималното време, необходимо, за да стане командир на самолет - но това се оказа, че не е пречка за него, когато се изправи пред криза.

    "Имаше и други опции и е добре, че не ги използвахме - ако бяхме опитали да се върнем, не знам какво би станало", споделя капитанът.

Отхвърлен от летателното училище по медицински причини в юношеските си години, Юсупов се обучава като адвокат. Не искайки да се откаже от мечтата си, той се преквалифицира като пилот по-късно, като завършва с отличие. Неговите колеги го описват като спокоен, скромен и професионален - качества, които без съмнение са били в негова полза в момент на опасност.

Юсупов обясни пред репортери на пресконференция в Москва в четвъртък, че първоначално е искал да обърне самолета, но когато видял, че вторият двигател също е отказал, разбрал, че е ясно, че ударът със земята ще бъде „ неизбежен. "


Георги Мурзин

23-годишният пилот Георги Мурзин получава лиценза си точно преди две години. Завършва Петербургския държавен университет за гражданска авиация през 2017 г. и е нает от Ural Airlines през 2018 година.

Младият пилот е натрупал само 600 летателни часа, когато се е озовал в ситуацията, с която никой пилот не иска да се сблъска.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини