16.08.2019 11:52

Десетки щъркели умират заради електрическите жици край Бургас

Видян 253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки щъркели умират всеки ден заради електрическите жици край Бургас. Призиви за спасяването им се споделят в социалните мрежи. През бургаските езера минава най-големият прелетен път на птиците – Виа Понтика. Около водоемите щъркелите почиват и се събират на ята, за да отлетят към топлите страни.

Полска организация установи преди година с поставени предаватели, че точно тук най-много птици губят живота си.


„Това са местата, където електропреносната мрежа минава ниско до земята или места, където птиците традиционно се струпват в много големи количества. Редовно се подават сигнали за този проблем, има някакви опити за решаването на проблема чрез поставяне на изолатори на стълбовете”, казва пред бТВ Ивайло Димчев, орнитолог към БАН.


С няколко вида устройства електроразпределителното дружество EVN обезопасява жиците, но още не са поставени на всички стълбове. Неотдавна Турция изключи захранването на цяла област за 12 часа заради прелета на щъркелите.


„Не мога да коментирам дали е възможен сценарий за дългосрочно прекъсване на електрозахранването, стремим се да няма такъв сценарий. Факт е, че много често в прелетните сезони птиците стават причина за кратковременни примигвания. Не става въпрос за аварии. Примигвания”, обяви Петър Костадинов, отдел Комуникации в EVN.


Освен мъртви в района има и много ранени птици, които не могат да отлетят.


Едно от решенията е кабелите да бъдат положени под земята, но това е много скъпа и трудоемка операция.

 

 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини